Babyboom
Babyboom
Zwanger

Wat is listeriose en hoe kan het worden voorkomen?

3 min
Zwangerschap gezondheid, Hygiëne
Zwanger

Wat is listeriose en hoe kan het worden voorkomen?

3 min
Éveil, Santé
Listeriose is een bekende en gevreesde ziekte onder zwangere vrouwen. Het kan aanzienlijke risico's voor de zwangerschap inhouden. Geen paniek! Listeriose is een door voedsel overgedragen infectie en kan worden vermeden door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen en uw voeding tijdens de zwangerschap aan te passen!

Wat is listeriose?

Listeriose is een door voedsel overgedragen ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Listeria Monocytogenes. Deze bacterie heeft een specificiteit: een hoge weerstand tegen koude. Als een levensmiddel dus besmet is, zal het bewaren ervan in de koelkast niet voorkomen dat de bacteriën zich vermenigvuldigen. 

In de meeste gevallen veroorzaakt de inname van met Listeria Monocytogenes besmet voedsel geen schade omdat het immuunsysteem reageert om de bacterie te neutraliseren. Een zwangere vrouw loopt echter een groter risico de ziekte op te lopen omdat haar immuunsysteem door de zwangerschap verzwakt is. Als een zwangere vrouw listeriose oploopt, kan zij die via de placenta of tijdens de bevalling aan haar baby doorgeven. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de zwangerschap, zoals een miskraam of een vroegtijdige bevalling. 

 

Wat zijn de symptomen van listeriose? 

Listeriose is moeilijk te diagnosticeren omdat de symptomen, wanneer aanwezig, kunnen doen denken aan griep of gastro-enteritis. Soms wordt de ziekte pas ontdekt wanneer zij schade toebrengt aan de foetus.

Het beste is om uw voeding en sommige van uw gewooten aan te passen tijdens uw zwangerschap. 

5 tips om uw voeding aan te passen en een gezonde zwangerschap te hebben 

Listeriose kan zich op verschillende soorten voedsel ontwikkelen. Daarom is het belangrijk bepaalde groepen voedingsmiddelen volledig te vermijden en andere voedingsmiddelen alleen te eten als u bepaalde essentiële voorzorgsmaatregelen neemt om de risico's te beperken. Hier zijn 5 tips om het eten tijdens de zwangerschap aangenaam te houden! 

1. Te vermijdenvoedingsmiddelen : 

  • Kazen

Verse of zachte kazen gemaakt van rauwe of ongepasteuriseerde melk lopen meer kans besmet te zijn met de listeriabacterie. Kaaskorsten herbergen ook veel bacteriën en die moet u verwijderen. Tijdens uw zwangerschap kunt u gepasteuriseerde kazen eten, wat betekent dat de melk is verhit tot hoge temperaturen, waardoor de bacteriën worden gedood.

  • Vleeswaren

Verwerkt vlees zoals paté of rillettes kan een risico vormen voor listeriose. Als het vlees niet goed is gekookt, kan het namelijk besmet zijn. Meer in het algemeen moet vleesconsumptie tijdens de zwangerschap beperkt worden tot door en door gekookte producten en niet rauw. Lever mag je tijdens je zwangerschap niet eten. Geef bij het winkelen de voorkeur aan voorverpakte producten.

  • Rauwe vis en zeevruchten

Net als vlees moeten vis en zeevruchten tijdens de zwangerschap uit uw dieet worden geweerd als ze niet goed zijn bereid. Koken is de meest doeltreffende manier om de bacteriën die listeriose veroorzaken te neutraliseren. Of ze nu rauw of gerookt zijn, ze moeten worden vermeden als ze niet eerst worden gekookt!

  • Rauwe of nauwelijksgekookteeieren

Denk er altijd aan om je eieren goed te koken! Eet geen spiegeleieren of zachtgekookte eieren. Voor uw omeletten moet u ervoor zorgen dat de eieren helemaal gaar zijn en dat de omelet niet slijmerig is.

2. Scheid rauw en gekookt voedsel om kruisbesmetting te voorkomen 

Kruisbesmetting is een veel voorkomend verschijnsel: voedsel dat besmet is, bijvoorbeeld door slechte opslag, besmet gezond voedsel. Om dit probleem te voorkomen, moet worden vermeden rauwe producten zoals vlees en groenten tegelijk te hanteren. Temperatuurgevoelig voedsel, zoals vlees, moet zorgvuldig in de koelkast worden bewaard en niet in de buurt van ongekookt voedsel worden geplaatst.

Het is belangrijk om verschillend keukengerei en snijplanken te gebruiken bij het bereiden van uw maaltijden. Rauw voedsel, zoals vlees en vis, mag niet in contact komen met gekookt voedsel of voedsel dat rauw zal worden gegeten.

3. Was groenten en kruiden grondig

Neem meer tijd dan gewoonlijk om uw rauwe groenten en kruiden schoon te maken. Uw zwangerschap is een gelegenheid om op uw voeding te letten en belangrijke reflexen aan te leren waar u blij mee zult zijn als het tijd is om de eerste kleine potjes van uw baby voor te bereiden!

Ongepasteuriseerde vruchten- of groentesappen zijn niet aan te bevelen, tenzij zij zelf zijn bereid en onmiddellijk na de bereiding worden gedronken.

4. Pas op voor etensresten

Voedselresten maken deel uit van uw dagelijkse voeding. Tijdens uw zwangerschap moet u ze voldoende verhitten om de bacteriën te neutraliseren.

5. Besteed bijzondere aandacht aan de hygiëne van uw koelkast

Geen voedsel meer dat over de datum is en nog enige tijd in uw koelkast blijft staan of bijvoorbeeld het onregelmatig schoonmaken van de groentelade. Maak uw koelkast regelmatig schoon en controleer zeer regelmatig de houdbaarheidsdatums van uw producten.

Als u ten slotte op uw voeding let en uw gewoonten aanpast, kunt u het risico op listeriose aanzienlijk verkleinen. Beleef uw zwangerschap met een gerust hart en geniet van het koken van verse maaltijden met kwaliteitsproducten!

Ontdek nu in onze shop !
Doomoo
Comfy Grote Hoes Tetra Blauw
22.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Doomoo
Comfy Grote Hoes Tetra Blauw
22.00
Kopen
Naïf
Mom - Pregnancy Body Oil
18.15
Kopen
67%
Nona Drinks
Nona June alcoholvrije gin
27.90
Kopen