Babyboom
Baby

(Uit)gerust terug aan het werk na je zwangerschap? Neem een huishoudhulp

Baby

(Uit)gerust terug aan het werk na je zwangerschap? Neem een huishoudhulp

Terug aan het werk na een zwangerschap … Sommige kersverse mama’s kijken ernaar uit, andere gruwelen bij het idee. Hoe dan ook, de combinatie van een job en een jonge baby is erg vermoeiend.

Terug aan het werk na een zwangerschap … Sommige kersverse mama’s kijken ernaar uit, andere gruwelen bij het idee. Hoe dan ook, de combinatie van een job en een jonge baby is erg vermoeiend. De tijd die je aan jezelf en je gezin wil spenderen, vloeit bijna integraal naar het huishouden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen: je wordt gelukkiger door je huishouden uit te besteden.

Een huishoudhulp na je zwangerschapsverlof

Ook zonder kleine spruit in huis kost het enorm veel tijd om al het huishoudelijke werk rond te krijgen. En na een lange werkdag spendeer je de resterende avonduren liever met je gezin dan met wassen en plassen. Onderzoek wijst uit dat mensen die vrije tijd kopen in plaats van materiële spullen, gelukkiger zijn. En iedereen weet dat het geluk van mama essentieel is voor het geluk van de baby! Een huishoudhulp is dan ook een investering in een evenwichtige work-lifebalans, en in een zorgeloos gezinsleven.

Het experiment: geluk kan je kopen

In 2017 voerden wetenschappers van onder andere Harvard en Cambridge een experiment uit om het effect te bestuderen van ‘het kopen van tijd’. Zestig deelnemers kregen $ 40 om te besteden aan iets materieels naar keuze. De volgende week spendeerden ze dezelfde som aan tijdbesparende diensten als huishoudelijke hulp, afhaalmaaltijden of een tuinier. Na elke aankoop quoteerden de proefpersonen hun geluksgevoel. Wat bleek? Ze werden gelukkiger van de extra tijd, dan van hun aangeschafte spullen. Een aanvullende enquête bij meer dan 6.000 respondenten uit vier verschillende landen, bevestigt die resultaten: vervelende taakjes uitbesteden, maakt gelukkiger dan materiële zaken.

Dat is best logisch: extra tijd geeft een pak meer voldoening dan die ene aankoop. Bovendien krijg je de kans om te doen wat je echt belangrijk vindt. Zeker als prille mama is het zalig om jezelf te verwennen met een dagje uit of om met je baby naar de dierentuin te gaan, en ’s avonds in een schoon huis aan te komen. Dat voelt als pure luxe.

Is dat niet meer iets voor mensen met een groot budget?

Ook al voelt het als een enorme luxe, het inhuren van een huishoudhulp is niet enkel weggelegd voor de rijken en de supersterren. De meeste gezinnen kunnen de kost van een huishoudhulp er gemakkelijk bijnemen, zeker met het voordelige dienstenchequesysteem. Het al of niet inschakelen van een huishoudhulp is niet afhankelijk van ons budget. Uit een bevraging bij 800 Nederlandse miljonairs blijkt dat zelfs zij amper geld uitgeven aan tijdbesparende diensten.

Wetenschappers vermoeden dat die terughoudendheid te maken heeft met onze maatschappelijke verwachtingen. Mensen halen een bepaalde trots uit een drukke agenda en het feit dat ze toch alles zélf onder controle hebben. Een tip voor elke jonge moeder: trap niet in die sociale val. Doe wat voor jou het beste aanvoelt. Je hoeft je heus niet te verantwoorden omdat je hulp inroept. Meer nog: het toont aan dat je snapt hoe belangrijk tijd en geluk is voor jou, je baby en de rest van je gezin.

Wat doe ik met die extra tijd?

Met een huishoudhulp geef je jou en je gezin elke week meerdere uren cadeau. En dat is veel waard. We geven je graag wat inspiratie over hoe je deze extra tijd kan invullen.

Een avondwandeling met je gezin, langs de speeltuin om de hoek, een fotoshoot houden, samen knutselen, op bezoek bij een vriendin in de buurt, … En eens je baby vertrokken is voor de nacht, kan je samen met je partner een serie verslinden, een spel spelen, een dessertje delen of gewoon met een kop thee in de zetel kruipen en genieten van de rust.

Tussen alle drukte door zijn dit soort momenten cruciaal voor je geluk. Twijfel dus niet langer: neem een huishoudhulp en geniet instant van minder stress, meer tijd en meer luxe, samen met je gezin.

 

Wil je snel meer vrije tijd met je gezin?

Vraag meteen een huishoudhulp aan.

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Agilitas.