Babyboom
Babyboom
Baby

Urineweginfectie kinderen : tips en advies over wat je moet doen

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Urineweginfectie kinderen : tips en advies over wat je moet doen

2 min
Éveil, Santé
Hoe zit het met urineweginfectie bij kinderen? Symptomen, behandelingen, preventie, tips en advies wij vertellen u er hier alles over.

Welke tekens zouden u moeten waarschuwen voor urineweginfectie bij kinderen?

We kunnen het gemakkelijk detecteren bij volwassenen. Maar hoe zit het met urineweginfectie bij kinderen?

Als uw kind pijn heeft bij het plassen en bang is om naar de badkamer te gaan, kan dit u waarschuwen. Hieraan toegevoegd zijn meer frequente onbedwingbare trek en urine die kan stinken. Ten slotte, als uw kind lekt terwijl het schoon is, kan dit een probleem voor u zijn. Al deze symptomen kunnen soms gepaard gaan met matige koorts (rond de 38,5 graden).

Welke urineweginfecties zijn er?

Er zijn 2 soorten urineweginfecties bij kinderen:

  • Cystitis is de meest voorkomende infectie van de urinewegen en treft bijna alleen vrouwen. Het wordt gekenmerkt door een ontsteking van de blaas, zelf veroorzaakt door bacteriën in de darmen. De bacteriën passeren het anale en vulvaire gebied en reizen via de urethra naar de blaas. Hoe drukker dit gebied, hoe groter het risico op blaasontsteking. Als er cystitis is, is er noodzakelijkerwijs een ontsteking van de urethra.
  • Pyelonefritis is veel ernstiger. Het kan de nier beschadigen. Net als bij blaasontsteking zijn bacteriën de oorzaak. Het kan bijvoorbeeld ook optreden na een onbehandelde blaasontsteking, waardoor bacteriën van de blaas naar de nieren opstijgen. Een zeer hoge temperatuur (39-40 graden) zonder andere symptomen zou de ouders moeten waarschuwen. Het is noodzakelijk om onmiddellijk te overleggen en een aangepaste behandeling op te zetten.

Hoe zorg je ervoor dat kinderen geen urineweginfectie krijgen?

Er zijn urinestrips om direct met urine in contact te brengen. Bij een negatieve uitslag bestaat de kans dat uw kind geen infectie krijgt. Aan de andere kant, als het positief is, moet het onmiddellijk worden bevestigd door een urineonderzoek. Bij zuigelingen desinfecteren we lokaal en plaatsen we een zelfklevende zak om urine op te vangen. De urine moet dan in de volgende uren worden onderzocht om de resultaten niet te verstoren.

Welke behandeling voor cystitis?

Als uw kind blaasontsteking heeft ontwikkeld, wordt hij of zij gedurende 5-7 dagen met antibiotica behandeld.

Wat te doen om een

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby