Babyboom
Babyboom
Baby

Van borst naar fles: combineren of overstappen

2 min
Voeding
Baby

Van borst naar fles: combineren of overstappen

2 min
Éveil, Santé
Ben je mama en heb je veel vragen over de voeding van je kindje? De voedingskundigen van Nutricia zijn er voor jou en beantwoorden al je vragen.<strong>

Er kan een moment komen waarop je borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of zelfs helemaal wilt overstappen op de fles.

Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

Er kan een moment komen waarop je borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of zelfs helemaal wilt overstappen op de fles. Opvolgmelk van Nutrilon is dan een uitstekende keuze.Overstappen van de borst naar de fles doe je in stapjes. Want je kindje moet wennen aan de nieuwe voeding. Net als je borsten: je lichaam moet de boodschap krijgen dat er minder melk aangemaakt hoeft te worden. Voor het overstappen kun je onderstaand schema gebruiken.

Overstapschema

  Voeding 1 Voeding 2 Voeding 3 Voeding 4 Voeding 5
Stap 1 borst borst borst fles borst
Stap 2 borst fles borst fles borst
Stap 3 borst fles fles fles borst
Stap 4 borst fles fles fles fles
Stap 5 fles fles fles fles fles

Met dit schema kun je overstappen van borstvoeding naar flesvoeding. Trek voor elke stap minimaal drie dagen uit. Zo geef je jouw kindje en je lichaam voldoende tijd om aan de nieuwe voeding te wennen.

Borstvoeding en flesvoeding combineren

Je kunt natuurlijk ook borstvoeding en flesvoeding combineren. Houd je in dit geval aan het voedingsschema bij stap 3. Begin en eindig de dag met borstvoeding en geef overdag de fles. Als je gaat werken, kun je ook borstvoeding afkolven. De gekolfde moedermelk kun je in de koelkast 72 uur bewaren. 

Tips bij kolven

Wil je je partner of de oppas de fles laten geven? Dan kun je de borstvoeding van tevoren afkolven. Ga als volgt te werk: 

  1. Verwarm je borsten voor het kolven met een warm washandje of door een douche te nemen. Als je je handen gewassen hebt, en een schoon flesje bij de hand hebt om de melk in op te vangen, kun je beginnen met kolven. 
  2. Ondersteun je borst met de ene hand en masseer met je ander hand je borst van de bovenkant tot aan je tepel. Doe dit ook vanaf de zijkanten en de onderkant. 
  3. Geef met je duim en wijsvinger zachtjes wat druk op je tepelhof. 
  4. Knijp zachtjes in je tepels en druk je tepelhof licht naar achteren om de melk vrij te laten komen. Pas wel op, want de melk kan in verschillende richtingen spuiten. 

Je kunt ook een handkolf of elektrisch kolfapparaat gebruiken. Dit gaat meestal sneller en is minder vermoeiend dan wanneer je kolft met je handen. Zorg ook in dat geval voordat je begint dat je borsten warm zijn en dat het apparaat goed schoon is.

Mocht je nog vragen hebben, kan je ons steeds contacteren via ons gratis nummer (0800/ 16. 685), e-mail of chat (www.nutriciaBabyboom). We zijn elke werkdag bereikbaar van 8u30-17u en vrijdag van 8u30-16u. Kortom, wij staan steeds voor jou klaar met persoonlijk advies.  

Dit artikel is afkomstig van onze Nutricia Baby website.  

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
Medela
Moedermelkbewaarzakjes
10.99
Kopen
En nog meer ...
Voeding