Babyboom
Babyboom
Zwanger

Verminder de risico's van een vruchtwaterpunktie

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Verminder de risico's van een vruchtwaterpunktie

2 min
Éveil, Santé
<p>Een vruchtwaterpunktie kies je enkel als je baby ziek of gehandicapt zou kunnen zijn. De risico's op een miskraam kan je voortaan vermijden!

Wanneer word er een vruchtwaterpunktie gekozen?

Zwangere vrouwen die hun baby op het syndroom van Down of trisomie 21 willen laten testen, hoeven binnenkort geen risicovolle vlokkentest of vruchtwaterpunctie meer te ondergaan. Deze testen bleken heel wat gevaar voor een miskraam in te houden; nog steeds gaat het na dit onderzoek in 1 op 4 zwangerschappen mis.

Vlokkentest of vruchtwaterpunktie vermijden?

Voor de nieuwe test is alleen bloedonderzoek nodig, melden onderzoekers van onder meer het Amsterdamse VU medisch centrum in het British Medical Journal. Genetisch materiaal van de foetus in het bloed van een zwangere vrouw kan informatie geven over de aanwezigheid van het extra chromosoom dat kenmerkend is voor het Down syndroom (trisomie 21). Eerder ontwikkelde tests werkten niet bij alle vrouwen, maar deze is geschikt voor alle zwangere vrouwen. De nieuwe test, is mogelijk in de 10de tot 14de week van de zwangerschap en is uitermate betrouwbaar.

De huidige vlokkentest of vruchtwaterpunctie geven risico op een miskraam. Het veiligere alternatief dat nu al wordt gebruikt, de combinatietest, waarbij een nekplooimeting wordt gecombineerd met een bloedtest, geeft geen diagnose, maar slechts een voorspelling van de kans op Down syndroom.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen