Vitamine C komt veel voor in verse groenten en fruit.
Fruit met het grootste gehalte aan vitamine C:
Groenten met het grootste gehalte aan vitamine C:
Vitamine C in voedsel is gevoelig voor hitte. Het gehalte aan vitamine C daalt daarom bij (langdurig) koken en tijdens het bewaren bij een relatief hoge temperatuur. Het is wel zo dat het volume van de groenten daalt tijdens het koken waardoor je er meer van eet. Zo compenseer je gedeeltelijk het verlies aan vitamines.
Om het verlies aan vitamines te beperken voor het koken, kan je best niet te lang op voorhand aan je voorbereiding beginnen. Laat je fruit en groenten nooit lang in water liggen maar was ze gewoon even met koud water.
Na het openen van een fles of pak sap neemt het vitamine C-gehalte af. Voor zure sappen (zoals sinaasappelsap) blijft de teruggang beperkt tot ongeveer twee procent per dag. Door te schudden kan er ook meer vitamine C verloren gaan.
De beste manier om dagelijks genoeg vitaminen binnen te krijgen, is voldoende, gevarieerd en evenwichtig te eten.