Preventie is uiteraard van groot belang. Aan preventie doen, houdt in dat je je de volgende vragen stelt:
Wij gaan ervan uit dat elk voedingsmiddel aanleiding kan geven tot allergische reacties. Toch zijn bepaalde producten meer verdacht dan andere. Ziehier het lijstje:
De laatste jaren is men de voedingsproducten steeds meer gaan behandelen, zodat er steeds meer nieuwe stoffen in de voeding verschijnen die een allergene werking kunnen hebben. Wij vermelden o.a. het natiumglutamaat (in bouillons), de sulfiten (in diepgevroren vis en in gepasteuriseerde witte wijn), het natriumbenzoaat, acetyl-salicylzuur...
Wij moeten niet alleen oog hebben voor de voedingsmiddelen die meteen herkenbaar zijn, maar ook denken aan de voedingsstoffen die verborgen zitten in samengestelde producten: aan de eieren en de margarine in een taart; aan het aardappelzetmeel in beschuitjes, pudding, allerhande smeerbare producten en bereide soepen; aan het rundsvlees dat ook in worstjes zit, en in vleesextracten en gelei...
De voedingsindustrie kan de moeders helpen bij het voorkomen van allergische reacties, door zeer waarheidsgetrouw alle ingrediënten van een bepaald product op het etiket te vermelden.
Er bestaan ook producten die men best niet samen gebruikt omdat zij zo allergische reacties kunnen doen ontstaan:
Er bestaat ook een verband tussen stuifmeel en de voedingswaren. Een kind dat allergisch is voor bepaalde pollen moet trachten het eten van verwante voeding te vermijden.
Enkele veel voorkomende combinaties zijn:
Allergie voor grassen: tarwe, tomaten, kiwi's, watermeloen, meloen, kersen, citrusvruchten, perziken, amandelen, pruimen, abrikozen.
Allergie voor ambrozijn: zonnebloemolie, margarine, honing, kastanjes, selder, peterselie, wortelen, venkel, kamille, bananen, cichorei.
Allergie voor alsem : idem
Allergie voor elzen : selder, peterselie, wortelen, venkel, kiwi's, aardbeien, frambozen, gedroogd fruit, pruimen, abrikozen, kersen, peren, perziken, appelen.
Allergie voor berken : idem