Babyboom
Babyboom
Baby

Voorzorgsmaatregelen

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Voorzorgsmaatregelen

2 min
Éveil, Santé

Welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen om vroeggeboorte te voorkomen?

  • Zorg dat je vanaf het prille begin van je zwangerschap goed opgevolgd wordt door je arts. Het is immers mogelijk om eventuele oorzaken van vroeggeboorte op te sporen : een meerlingenzwangerschap, baarmoederhals insufficiëntie, misvorming van de baarmoeder... Door het feit dat je vroeg weet dat er een risico bestaat, kan je de gevolgen ervan vanaf het begin voorkomen.
  • Blijf nooit te lang rechtstaan want als je rechtstaat, oefent je baby voortdurend druk uit op je baarmoederhals.
  • Als je regelmatig harde buiken voelt die gepaard gaan met pijn, dan is rust een absolute must. In dit geval zal de arts onmiddellijk nagaan of die samentrekkingen van de baarmoeder gevolgen hebben op de baarmoederhals. De baarmoederhals mag namelijk niet te snel veranderen want je baby moet zich volledig kunnen ontwikkelen voor hij geboren wordt. Breng je gynaecoloog er dus dadelijk van op de hoogte als je veel harde buiken voelt zodat hij kan checken of de baarmoederhals nog wel goed afgesloten is en bijgevolg of het risico op vroeggeboorte bestaat. Indien nodig kan hij geneesmiddelen voorschrijven die de samentrekkingen van de baarmoederspier afremmen.
  • Als je koorts, of zelfs maar een beetje koorts hebt, mag je dat nooit als normaal beschouwen. Des te meer omdat koorts samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken. In geval van koorts zoeken artsen eerst de oorzaak ervan om zo de juiste behandeling te kunnen voorschrijven. Er bestaan antibiotica die niet schadelijk zijn voor de baby.
  • Vermijd lichamelijke oververmoeidheid en neem voldoende rust. Zwangerschap is dan wel geen ziekte, het is niettemin een toestand die je lichaam meer vermoeit dan gewoonlijk. Probeer dit dus te aanvaarden door de beperkingen die je lichaam je aangeeft niet te overschrijden. Te grote inspanningen, lange ritten met de auto, het dragen van voorwerpen van meer dan 10 kg, een talrijke familie en vermoeidheid kunnen immers een vroegtijdige geboorte uitlokken.
  • In geval van baarmoeder insufficiëntie kan de baarmoederhals de functie van ‘sluiting' niet meer uitoefenen. Baarmoeder insufficiëntie kan het gevolg zijn van een curettage, een abortus, een moeilijke bevalling van een grote baby of een misvorming van de baarmoeder. Dankzij cerclage kan de sluiting van de baarmoeder hersteld worden en kan een ontijdige geboorte of een vroegtijdige geboorte voorkomen.

Cerclage is een operatie waarbij, na verdoving van de bekkenbodem of na gehele verdoving, een stevige, niet-oplosbare nylondraad rond de baarmoederhals wordt gelegd om de baarmoederhals te verstevigen. Na 37 weken zwangerschap wordt de draad normaal gezien weer weggehaald.

Samengevat kunnen we dus stellen dat een zwangerschap moeilijk te verzoenen valt met een vermoeiende en stresserende levensstijl. Zeker als je deel uitmaakt van de volgende beroepscategorieën moet je erop toezien dat je voldoende rust: gespecialiseerde arbeidsters, dienstpersoneel, functie in de medische of sociale sector of in de verkoop. Het risico op vroeggeboorte vermenigvuldigt met 3 voor vrouwen die meer dan 40 uren per week werken.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby