Babyboom
Babyboom
Zwanger

Vroedvrouwen: wie zijn ze en wat doen ze?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Vroedvrouwen: wie zijn ze en wat doen ze?

2 min
Éveil, Santé
<p>Je bent net zwanger. 10 moeilijke vragen liggen op je te wachten, zoals de vraag wie gaat jou nu begeleiden doorheen je zwangerschap? Een vroedvrouw of een gynaecoloog?

 

Weinig vrouwen zijn zich van deze keuze bewust en stappen automatisch naar een gynaecoloog. In het algemeen wordt de opvolging door de gynaecoloog immers als de 'meest normale' weg beschouwd. Het tegendeel is echter waar ...

Een gynaecoloog wordt opgeleid om risicovolle zwangerschappen te begeleiden en vervolgens de bevalling ook op te volgen. Ze bekijken de zwangerschap vanuit een medisch oogpunt en richten zich vooral op wat er fout kan gaan tijdens een zwangerschap en bevalling.

Vroedvrouwen

Een vroedvrouw (dit kan trouwens ook een man zijn, de benaming hiervoor blijft dezelfde) gaat uit van het natuurlijke aspect van een zwangerschap. Er is immers ook maar weinig 'ongezonds' aan. Het is een heel normaal fenomeen en indien de zwangerschap geen zware complicaties omvat, is het dus ook niet nodig om te gaan medicaliseren. Dat zou een beetje hetzelfde zijn als naar de dokter gaan, zonder ziek te zijn.

Indien een vroedvrouw tijdens de opvolging van een zwangerschap merkt dat er zich complicaties voordoen, zal zij ook onmiddellijk de hulp van een gynaecoloog inroepen.

Vroedvrouwen worden vaak afgeschilderd als 'geitenwollensokken' mensen, een soort hippies die maar weinig van de materie af zouden kennen. Het tegendeel is echter waar. Vroedvrouwen zijn goed opgeleide mensen met kennis van zaken.

Er wordt hen meer dan eens verweten het werk van gynaecologen te willen 'afnemen', terwijl ze enkel en alleen streven naar een betere samenwerking. Geen enkele vroedvrouw zal zich negatief uitlaten over een gynaecoloog, als deze zich op zijn 'terrein' houdt.

Bevallen bij een vroedvrouw is anders

De manier van bevallen verschilt enorm bij een vroedvrouw of bij een gynaecoloog.

Een vroedvrouw kent je. Ze zal steeds openstaan en luisteren naar de vrouw in arbeid, terwijl een gynaecoloog het zich liefst zo makkelijk mogelijk maakt door de vrouw horizontaal op tafel te leggen, zodat hijzelf zijn werk makkelijker kan verrichten en een duidelijker overzicht heeft. Het menselijk lichaam is er helemaal niet op voorzien om in deze positie kinderen te baren en dat heeft dan ook zo zijn gevolgen. Vaak is een knip dan ook onvermijdelijk.

Vroedvrouwen opteren meer om vertikaal te bevallen, op die manier draagt ook de zwaartekracht zijn steentje bij en de menselijke bouw is er veel meer op voorzien om in zulke positie te baren, waardoor inscheuringen of knipjes minder snel gebeuren.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen