Babyboom
Babyboom
Zwanger

Vruchtwater in de longen bij bevalling

1 min
Levering
Zwanger

Vruchtwater in de longen bij bevalling

1 min
Éveil, Santé
Een van de meest voorkomende complicaties bij de geboorte is het inademen van vruchtwater. Weetnschappers ontdekten nu dat dit een van de oorzaken voor autisme zou kunnen zijn.

De eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitwerpt wordt meconium, kinderpek of darmpek genoemd. Deze is meestal zwart en kleverig. Hoewel een foetus in de baarmoeder niets eet, slikt het wel vruchtwater met afvalstoffen en celmateriaal in.

Wanneer de baby tijdens de weeën en de geboorte naar adem hapt of inademt, kan het meconiumhoudende vruchtwater in de longen terecht komen. Dan is er sprake van het meconiumaspiratiesyndroom, afgekort MAS. De meest voorkomende oorzaken van MAS zijn stress bij de foetus en te late geboorten. Daarnaast kan MAS ook ontstaan doordat de baby te klein is, door navelstrengcomplicaties en chronische aandoeningen.

Autisme

Men geloofde lange tijd dat autisme genetisch bepaald werd. Maar nu blijkt uit Amerikaans onderzoek dat kinderen die meconium-houdend vruchtwater slikte bij de geboorte, 7 keer meer kans hebben op autisme.

Het is dan ook belangrijk bij dergelijke geboortecomplicaties de ontwikkeling van je kindje goed op te volgen, ook na de eerste weken. Ontdek je een ontwikkelingsachterstand bezoek je met je vragen best meteen de arts van vertrouwen.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering