Babyboom
Babyboom
Zwanger

Waardoor wordt de pijn veroorzaakt tijdens de bevalling?

2 min
Levering
Zwanger

Waardoor wordt de pijn veroorzaakt tijdens de bevalling?

2 min
Éveil, Santé

Tijdens de bevalling zijn er verschillende elementen die pijn veroorzaken

Ten eerste zijn er de weeën die elkaar steeds sneller opvolgen. Elke hevige spierinspanning is pijnlijk. Als de inspanning bovendien lang aanhoudt (in dit geval enkele uren), wordt de pijn steeds heviger.

De pijn bij de ontsluiting doet er nog een schepje bovenop. Deze pijn ontstaat door de uitrekking van het onderste deel van de baarmoeder en de baarmoedermond. Deze zone is erg gevoelig. Het hoofd van de foetus kan bovendien op bepaalde zenuwen drukken, waardoor pijn in de benen, in de vagina, in het perineum (het stukje huid tussen vagina en anus) en bij het rectum (de anus) kan worden gevoeld. Door het soort zenuwen waardoor de pijnprikkels worden doorgegeven kan je een vage, onscherpe pijn voelen, zelfs in de rug.

Aan het einde van de bevalling zorgt de doorgang van de baby in het bekken ook voor de nodige pijn. Hierdoor worden de spieren van de bilnaad, de vagina en de schaamspleet uitgetrokken. Als de schedel van je baby op je sacrum, heupzenuw of dijzenuw drukt, kan dat een moeilijk te verdragen pijn uitlokken.

Deze pijn vermindert zodra het hoofdje van de baby buiten is

Dan nog even 1 of 2 weeën en de baby ligt in je armen. Op dat moment zal de pijn die je net hebt doorstaan snel een vage herinnering worden.

Angst dat je er het niet zal halen, dat je pijn zal lijden of dat het niet goed gaat met de baby. Hoe meer schrik je hebt, hoe meer je de negatieve gevolgen van de weeën zal voelen. Door de stress produceert je organisme adrenaline die de productie van endorfine verhindert en ook de pijn verscherpt.

Een goede voorbereiding op de bevalling kan je helpen om minder pijn te hebben tijdens de bevalling. De duidelijke informatie die je zal krijgen, de ademhalings- en verstevigingsoefeningen die je doet, zullen je helpen om je lichaam beter te kennen en de bevalling op een serene manier te beleven.

Laat je nooit afschrikken door de straffe verhalen van bevallingen die je vriendinnen, moeder of grootmoeder vertellen. Meestal vertellen vrouwen dergelijke verhalen omdat ze de beproeving die ze hebben doorgemaakt, in de verf willen zetten. Dat is heel normaal maar dat zijn niet het soort verhalen waaraan jij nu een boodschap hebt.

Luister dus liever naar vrouwen die vertellen hoe goed hun bevalling meeviel dankzij de epidurale verdoving.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering