Babyboom
Babyboom
Zwanger

Waarom die rare dromen?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Waarom die rare dromen?

2 min
Éveil, Santé

Tijdens je zwangerschap kan je nare en bizarre dromen krijgen. Hoewel deze dromen je angsten en wensen weerspiegelen, moet je ze zeker niet al te letterlijk nemen. Dromen hebben geen enkel voorspellende waarde. Ze dienen eerder als uitlaatklep om je emoties te verwerken. Er zijn geen universele symbolen: een bepaald evenement of een bepaald voorwerp dat in een droom voorkomt, kan iets volledig anders betekenen voor de ene persoon als voor de andere. De zin van een droom moet dus individueel bekeken worden. Dromen worden veroorzaakt door je eigen fantasieën, angsten en gevoelens ten aanzien van je zwangerschap en bevalling. Jij bent dus ook de enige die zin kan geven aan je dromen.

Hoe komt het dat je net tijdens je zwangerschap deze vreemde dromen krijgt?

Nu je zwanger bent, droom je niet noodzakelijk meer. Je bent waarschijnlijk wel meer op je hoede en hebt meer aandacht voor hetgeen er op lichamelijk en psychologisch niveau gebeurt. Bovendien slaap je nu niet zo diep. Als je aan het einde van je zwangerschap wakker wordt tijdens een droom omdat de baby beweegt of omdat je maar geen comfortabele houding vindt, is het trouwens makkelijker om je je droom nog te herinneren.

Waarschijnlijk stel je je, zoals vele aanstaande moeders, existentiële vragen. Je zal moeten evolueren van het kind van je moeder tot moeder van je eigen kind. Dat is een hele stap. Op de koop toe komen er in de zwangerschap geregeld emoties bovendrijven die je al langere tijd bewust of onbewust hebt weggedreven. Je dromen zijn in dat geval de weerspiegeling van de terugkeer van deze emoties.

Dromen bieden je bovendien de mogelijkheid om te denken of te voelen wat je niet hardop durft te zeggen. Voor sommige dromen heb je misschien schrik of ben je beschaamd omdat het eerder nachtmerries zijn. ( Je bent je baby ergens in een hoekje vergeten, je verstikt je baby, je baby verdrinkt, je denkt aan de dood enz.) Dit hoeft je echter niet te verontrusten omdat je zeker niet de enige aanstaande moeder bent die dit soort dingen droomt. Je hoeft je er dus zeker niet voor te schamen. Er is geen enkele reden om deze dromen de kans te geven je geluk tijdens de zwangerschap te bederven. In het algemeen kan gesteld worden dat de dromen van zwangere vrouwen uitdrukking geven aan angsten; angst dat het evenwicht van de relatie verstoord zal worden door de komst van de baby, angst voor de bevalling, angst dat ze zullen tekortschieten als moeder,....

Als de dromen echt zwaar beginnen te wegen op je gemoedstoestand, aarzel dan niet om erover te praten. Het is soms genoeg om even je hart te luchten bij een vriendin of een familielid om je beter te voelen. Als dat niet volstaat, kan je nog altijd beroep doen op een psycholoog die je zeker kan helpen deze gevoelens te overwinnen.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen