Babyboom
Babyboom
Zwanger

Waaruit bestaat een episiotomie?

2 min
Levering
Zwanger

Waaruit bestaat een episiotomie?

2 min
Éveil, Santé

Inknippen of episiotomie

Episiotomie is een chirurgische ingreep die, indien nodig, wordt toegepast tijdens de bevalling. Als blijkt dat het perineum dreigt in te scheuren terwijl het hoofdje van de baby uit de schede komt, is episiotomie de aangewezen oplossing. Dit is het geval als de huid rond de schede te strak gespannen staat of te dun is en wanneer het hoofdje van het kind te groot is vergeleken met de opening van de schede.

Hierbij wordt te huid rond de schede 2 à 3 cm ingeknipt om de opening te vergroten. Deze ingreep wordt uitgevoerd terwijl de vrouw perst omdat ze er zo weinig van voelt. Daarna zal ze gehecht worden onder lokale anesthesie.

De insnijding kan schuin of verticaal zijn:

  • schuin: van onder de schede naar 1 bil toe
  • verticaal: van onder de schede naar de anus toe (als de afstand tussen de schede en de anus het toelaat)

De verticale insnijding

Het voordeel van een verticale insnijding is dat het makkelijk te hechten is en minder pijnlijk de eerste dagen na de bevalling. De verticale insnijding houdt echter wel meer risico in wegens de nabijheid van de anale sluitspier.

Zoals reeds vermeld wordt episiotomie in principe enkel toegepast als het risico bestaat dat het perineum inscheurt. Bij een eerste kind wordt deze techniek echter bijna systematisch toegepast omdat artsen de voorkeur geven aan een precieze insnijding dan een willekeurige scheur (die moeilijker te hechten is).

De voordelen van het inknippen op latere problemen

De ingreep heeft trouwens het bijkomende voordeel dat eventuele incontinentieproblemen of verzakkingen van organen als gevolg van de bevalling kunnen voorkomen worden. Dergelijke insnijding is ook makkelijk te hechten. De insnijding verzekert ten slotte ook het behoud van een bevredigende seksuele betrekkingen na de bevalling.

Episiotomie is zo goed als verplicht wanneer de baby niet in hoofdligging ligt, wanneer de verlostang wordt gebruikt of als de bevalling vroegtijdig plaatsvindt.

Als je geen epidurale verdoving hebt gevraagd, zal de arts je inknippen op het moment dat je een wee hebt. Op die manier voel je er bijna niks van.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering