Babyboom
Babyboom
Zwanger

Wanneer is te vroeg veel te vroeg?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Wanneer is te vroeg veel te vroeg?

2 min
Éveil, Santé

Vroeggeboorte

De ernst van gevolgen van vroeggeboorte hangen af van ‘hoe vroeg' de baby geboren is. Normaal gezien duurt een zwangerschap 40 weken, te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Als de baby iets vroeger komt, hoeft dat daarom geen probleem te zijn. Volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie is er sprake van vroeggeboorte als de geboorte van een baby voor 37 weken zwangerschap plaatsvindt.

Naargelang het tijdstip van geboorte kan er een onderscheid gemaakt worden tussen extreme, ernstige vroeggeboorte, vroeggeboorte of eerdere geboorte.

De baby wordt geboren voor een zwangerschapsduur van 29 weken.

In dit geval is er sprake van extreme prematuriteit. Toch laat de zeer geperfectioneerde technologie tegenwoordig toe dat sommige pasgeborenen vanaf 24 weken gered worden als er een redelijke kans op overleven bestaat. Omdat de hoeveelheid longweefsel toeneemt naarmate de zwangerschap vordert, zijn de longblaasjes van deze baby's amper aangelegd. De steeds betere beademingstechnieken bieden hier een antwoord op.

De artsen blijven toch steeds voorzichtig en proberen grenzen te verleggen zonder hardnekkig vol te houden. In sommige gevallen wordt namelijk, na lange discussies met de ouders en het medische team, beslist dat de beademing wordt stopgezet. De sterfte ten gevolge van onrijpheid van de longen mag dan wel verminderd zijn dankzij de technologische vooruitgang maar dat neemt niet weg dat de gevolgen van neuromotorische problemen even groot blijven.

De baby wordt geboren voor een zwangerschapsduur van 31 weken of minder

In dit geval is er sprake van ernstige prematuriteit. Een baby wordt in dit geval opgenomen in de gespecialiseerde diensten van neonatologie. Hij brengt daar enige tijd door in de couveuse waar zijn ademhaling wordt gecontroleerd, zijn temperatuur op peil wordt gehouden en waar hij goed beschermd wordt tegen infecties.

In geval van respiratoire benauwdheid worden zeer efficiënte ventilatiemiddelen gebruikt die de ademhaling overnemen. De baby wordt ook kunstmatig gevoed. De technische vooruitgang die voor deze baby's reeds is geboekt, is enorm. Het werk dat verricht wordt door de medische teams in de afdeling neonatologie is bewonderenswaardig.

De baby wordt geboren tussen 32 en 35 weken zwangerschap.

Het gaat hier om een minder ernstige vorm van vroeggeboorte. Toch moet de baby enkele moeilijke weken doorstaan en de gepaste zorgen krijgen op neonatologie. Dankzij de medische vooruitgang kunnen deze baby's zich op een normale manier ontwikkelen.

De baby wordt geboren tussen 36 en 37 weken.

Deze baby's worden iets eerder geboren dan baby's die ‘op tijd' geboren worden en worden daarom als prematuur beschouwd. Het spreekt voor zich dat de gevolgen van vroeggeboorte voor deze baby's kleiner zijn dat de baby's uit bovenstaande categorieën. Toch worden ook deze baby's strikt opgevolgd. Zij worden meestal wel gewoon in de kraamkliniek verzorgd.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen