Babyboom
Babyboom
Zwanger

Wanneer kiezen voor een ingeleide bevalling?

2 min
Levering
Zwanger

Wanneer kiezen voor een ingeleide bevalling?

2 min
Éveil, Santé

De redenen om over te gaan tot een ingeleide bevalling zijn meestal van medische aard maar dat is niet altijd het geval. Er wordt soms ook gekozen voor een ingeleide bevalling voor een gemaksreden.

De ingeleide bevalling voor gemaksredenen

«Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast». Dit spreekwoord is in dit geval meer dan relevant. Om je bevalling kunstmatig in te leiden voor gemaksredenen moet je gynaecoloog namelijk absoluut zeker weten welke de precieze leeftijd is van je baby. Zoniet zou je baby wel eens te vroeg geboren kunnen worden op minder dat 37 weken amenorroe. En geef toe, het zou toch absurd zijn de gezondheid van je baby op het spel te zetten voor je eigen gemak. De drie echografieën die in de loop van je zwangerschap gemaakt worden, laten tegenwoordig echter toe de leeftijd van de baby te berekenen en zeker te weken dat hij klaar is om geboren te worden.

Waarom heeft deze mogelijkheid om de bevalling te programmeren al heel wat vrouwen gerustgesteld?

Omdat heel wat vrouwen vrezen dat de arbeid 's nachts begint, dat ze te laat komen voor de epidurale verdoving, dat ze in het holst van de nacht hun ander kind (of kinderen) moeten wekken... of omdat de gynaecoloog op vakantie vertrekt.

Als het aan de gynaecoloog ligt, moet hij eerst jouw toestemming krijgen om de bevalling in te leiden. In geen enkel geval kan hij je hiertoe verplichten. Je bent altijd vrij om Moeder Natuur haar gang te laten gaan.

Medische redenen

Complicaties of ziektes die zich tijdens de zwangerschap voordoen, kunnen een ingeleide bevalling rechtvaardigen omdat jouw gezondheid of die van je baby op het spel staat.

De arts zal rekening moeten houden met de zwangerschapsduur, de 37 weken amenorroe die minimaal noodzakelijk zijn. Hij zal ook de risico's van een eventuele vroeggeboorte moeten afwegen tegen de risico's van de zwangerschap die wordt voortgezet.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering