Babyboom
Babyboom
Baby

Wanneer stoppen met borstvoeding?

2 min
Voeding
Baby

Wanneer stoppen met borstvoeding?

2 min
Éveil, Santé
<p>De productie van moedermelk vertraagt automatisch als de baby minder vaak aangelegd wordt. Om borstvoeding stop te zetten, komt het er dus op aan de moedermelkproductie af te remmen door de baby minder vaak te laten drinken.

 

Je kan dit echter niet overhaasten! Borstvoeding stopzetten vergt altijd de nodige tijd.

Waarom moet je de tijd nemen om borstvoeding stop te zetten?

  • Ten eerste is het voor de baby beter om geleidelijk aan over te stappen op flesvoeding zodat hij de tijd heeft om zich aan te passen.
  • Ten tweede beperk je het risico op verstopping van het melkkanaal door rustig de tijd te nemen.
  • Ten slotte is een bruuske stopzetting van borstvoeding nefast voor de ronding van de borsten.

Wanneer stoppen met borstvoeding?

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in het verleden bekendgemaakt dat een baby geen enkele andere voeding dan melk nodig heeft tot de leeftijd van 6 maanden. De babyvoedingsindustrie laat ons daarentegen graag iets anders geloven...

Eigenlijk kan je zelf vrijwillig beslissen wanneer je met borstvoeding stopt, zolang je het maar stap voor stap doet. Als je de borstvoeding stopzet op het moment dat je de voeding begint te diversifiëren, zal het in ieder geval veel makkelijker verlopen.

Wanneer stoppen met borstvoeding om hangborsten te vermijden?

Het is bovendien ook interessant om te weten dat de ronding van je borsten achteraf mooier blijft als je lang (minimum 5 maanden) borstvoeding geeft.

Wanneer stoppen met borstvoeding: opnieuw aan het werk

Het werk hervatten betekent niet automatisch dat je volledig moet stoppen met borstvoeding! Als je opnieuw begint te werken kan je, afhankelijk van je werksituatie en uurrooster, eventueel de borstvoeding gedeeltelijk verderzetten.Zo heb je recht op een borstvoedingspauze-of verlof. Op die manier geef je bv. borstvoeding 's morgens voor je vertrekt, als je thuiskomt en net voor het slapengaan.

Houd er wel rekening mee dat minder melk geproduceerd zal worden door de kleinere vraag van de baby. Om de melkproductie niet te veel te laten teruglopen, kan je de borstvoeding best op vaste tijdstippen door flesvoeding vervangen.

In het week-end of op vrije dagen kan je trouwens nog altijd verdergaan met volledige borstvoeding als je dat wenst. De melkproductie zal dan aan het einde van de week een beetje verminderd zijn maar tegen maandagmorgen heeft de baby de melkproductie dan opnieuw gestimuleerd.

Wanneer de borstvoeding goed op gang is gekomen (na ongeveer 3 maanden), is het ook perfect mogelijk om melk af te kolven.

Welke factoren hebben een invloed op de duur van de stopzetting?

Na een lange periode van borstvoeding waarbij de baby nog maar 4 keer per dag wordt aangelegd, is het makkelijker om te stoppen dan na een korte periode van borstvoeding waarbij de baby nog 6 à 8 keer per dag wordt aangelegd.

Als je vanaf het begin een gemengde voeding (borstvoeding gecombineerd met flesvoeding) geeft, dan zal de overgang uiteraard ook sneller verlopen. De melkproductie is in dit laatste geval immmers nooit volledig op gang gekomen.

Als je de borstvoeding gedeeltelijk of volledig wil stopzetten omdat je het werk wil hervatten of omdat je op reis gaat, denk er dan aan om al op voorhand te stoppen.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
Medela
Moedermelkbewaarzakjes
10.99
Kopen
En nog meer ...
Voeding