Er is geen verschil tussen de verschillende merken fysiologisch serum, omdat de samenstelling ervan steeds dezelfde is, nl. een oplossing van 0,9% natriumchloride in gedistilleerd water. Het enige verschil zit hem in de verpakking, de hoeveelheid, maar ook de toedieningswijze van het serum: in de vorm van unidoses, ampullen of een spray.
Tijdens de eerste maanden kan je baby alleen door zijn neus ademen, dus als hij verkouden is, zal hij moeite hebben met ademen, eten en slapen. Daarom moet je ingrijpen van zodra je baby een loopneus heeft, het eerste symptoom bij een verkoudheid. Maak je baby’s neus proper zo vaak als nodig is, op een correcte manier.
Dit doet geen pijn, zelfs als je baby schreeuwt of huilt tijdens de spoeling. Het is immers een volkomen natuurlijke reflex van baby's en helpt bij het verwijderen van het slijm dat zijn neusje verstopt.
Om de neus van je baby te spoelen, leg je hem op zijn zij of rug. Je houdt zijn hoofdje aan één kant vast en legt je duim en wijsvinger rond het hoofdje zodat de hand een C vormt rond het oor en voorhoofd van je baby. Met je duim sluit je baby’s mond af om te vermijden dat hij tijdens het spoelen serum en neusslijm inslikt. Neem de unidosis serum en plaats deze in het bovenste neusgat. Laat vervolgens het serum in zijn neusje lopen. Als de verpakking leeg is, neem je deze weg en sluit je onmiddellijk het onderste neusgat af. Je baby zal dan de reflex hebben om door de neus uit te ademen en het slijm komt uit het neusgat waar de zoutoplossing werd ingespoten. Dek wel baby’s mond goed af als hij het serum naar buiten ‘niest’!
Bij luchtweginfecties of -aandoeningen raadpleeg je eerst je kinderarts. Deze zal je meestal adviseren om een zoutoplossing in de vorm van een vernevelaar te gebruiken.
Je baby moet tijdens zijn eerste maanden nog wennen aan de lucht buiten de baarmoeder, waardoor zijn neus-traankanaal verstopt kan raken. Dit komt doordat de ogen van je baby vaak gesloten zijn en het vocht niet goed afgevoerd wordt. Dit kan leiden tot tranende ogen, korstvorming of zelfs oogontsteking. Door onvoldoende afvoer van het oogvocht ontstaan er namelijk oogkorstjes en kleurt mogelijk ook het oogbindvlies rood, wat een belangrijke aanwijzing is dat dit ontstoken is. Je moet dan absoluut bij je arts langsgaan, want oogontsteking is besmettelijk!
Als je oogkorstjes bij je baby opmerkt, moet je onmiddellijk zijn ogen reinigen met fysiologisch serum om het neus-traankanaal weer vrij te maken.
Was eerst goed je handen. Neem dan een kompres en doe hier flink wat serum op. Gebruik het met serum doordrenkte kompres om baby's oogjes schoon te wrijven waarbij je van de binnenkant van zijn oog naar de buitenkant gaat. Ga een paar keer over zijn oog om alle korstjes te verwijderen. Je begint best met het minst geïnfecteerde oog om het kompres voldoende proper te houden voor het tweede oog als je slechts één kompres wil gebruiken. Je kan natuurlijk ook voor elk oog een nieuw kompres gebruiken.
Om het traan-neuskanaal weer vrij te maken volstaat het kompres niet. Plaats je pink op de binnenhoek van baby’s oog en masseer met een op- en neergaande beweging om het kanaal weer vrij te maken. Duw goed tijdens het masseren zodat het slijm effectief verwijderd wordt! Daarna weer goed je handen wassen.
De oren van je baby schoonmaken met een gewoon wattenstaafje houdt gevaar in. Dit kan immers ernstige schade toebrengen aan het trommelvlies. Er bestaan weliswaar wattenstaafjes met een breder uiteinde, speciaal voor babyoortjes, maar met een wattenstaafje bestaat steeds het risico dat je oorsmeer naar het trommelvlies duwt. Daarom raden wij fysiologisch serum aan voor het reinigen van je baby’s oren.
Hiervoor breng je een ruime hoeveelheid serum aan op een kompres of watje om zijn oren langs buiten schoon te maken. Je moet geen oorsmeer uit de binnenkant van zijn oortjes verwijderen. Maak de oren van je baby ook niet elke dag schoon. Dit kan immers irritatie veroorzaken en oorsmeer speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de oren!
Raadpleeg je kinderarts als je baby een verstopt oor heeft. De kinderarts zal eerst proberen de verstopping te verwijderen, maar soms is dit moeilijker dan het lijkt en dan zal de arts je meestal een fysiologische oplossing voor in het oor voorschrijven om baby’s oor weer vrij te maken.
Vraag altijd advies aan je kinderarts voordat je een van de in dit artikel genoemde producten gebruikt.