Babyboom
Babyboom
Baby

Wat als je kindje peuterdiarree heeft?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Wat als je kindje peuterdiarree heeft?

2 min
Éveil, Santé
Diarree komt vaak voor bij peuters, zowel in de acute als chronische vorm. Chronische diarree bij kindjes tussen 1 en 4 jaar wordt ook wel peuterdiarree genoemd. Maar hoe herken je het verschil tussen acute diarree en peuterdiarree? En wat is de beste aanpak?

Wat is peuterdiarree?

Peuterdiarree is een langdurige vorm van diarree zonder andere symptomen. Het kindje voelt zich voor de rest dus wel goed, heeft geen pijn of koorts en heeft verder een gezonde eetlust en groeit goed. Vaak is deze vorm een onrechtstreeks gevolg van een acute aandoening, zoals bijvoorbeeld buikgriep, omdat de voeding van het kindje dan tijdelijk werd aangepast. De oorzaak kan ook enkel het voedingspatroon zijn. Kindjes met peuterdiarree eten doorgaans te weinig vetten en vezelrijke voeding en krijgen teveel vruchtensuikers binnen uit sappen, zoals appelsap of appelsiensap.

 

Wat is het verschil met acute diarree?

Acute diarree is meestal het rechtstreekse gevolg van een infectie of antibioticakuur. Is dit het geval, dan heeft je peuter vaak ook buikpijn, soms koorts en minder eetlust. Het gevaar voor uitdroging is ook een stuk groter dan bij peuterdiarree. Acute diarree gaat meestal na een dag of 5 over. Overleg in elk geval met je arts om te bepalen welke vorm van diarree je kindje heeft. 

 

De 4 V’s

Het goede nieuws is dat peuterdiarree typisch iets is waar kindjes na verloop van tijd uitgroeien, maar dit kan duren tot in het 5de levensjaar. Het is echter belangrijk om de voeding van je kindje zoveel mogelijk aan te passen zolang de symptomen zich voordoen. Volg hierbij de regel van de 4 V’s: vetten, vezels, vocht en vruchtensappen.

Vetten

Zorg ervoor dat je peuter voldoende essentiële vetten van plantaardige boodschap eet. Denk hierbij aan margarine, olijfolie, zonnebloemolie of soja olie. Ook volle melkproducten bieden heel wat gezonde vetten. Vet maakt het voedsel dikker en zwaarder, waardoor het trager door de maag en darmen gaat. Hierdoor kan er meer vocht uit het voedsel worden gehaald, waardoor de ontlasting vaster wordt.

 

Vezels

Onoplosbare vezels, terug te vinden in bruin brood, volkoren pasta, rauwe groenten en fruit, zorgen ervoor dat de ontlasting steviger wordt. Teveel onoplosbare vezels zullen de darmen echter gaan prikkelen, dus doseren is hier de boodschap.

 

Vocht

Bij peuterdiarree is het belangrijk dat je kindje voldoende drinkt, maar ook hier is doseren belangrijk. Teveel vocht werkt immers diarree in de hand Kindjes tussen 1 en 4 jaar zouden vanaf 10 kg lichaamsgewicht 1 liter vocht + 50 ml per extra kilo moeten drinken. Een peuter die 12 kg weegt, zou dus minstens 1 liter en 100 ml moeten binnen krijgen. Soep of bouillon (met zout) is uitstekend, omdat er naast vochtverlies vaak ook een verlies aan zouten optreedt.

 

Vruchtensappen

Fruitsappen bevatten veel suikers en die hebben een irreterend effect op de darmwand. Geef je kindje daarom bij voorkeur water, thee of melk. Kies je toch voor fruitsap, kies dan voor de troebele varianten, die ook nog vezels bevatten. Maar het beste is het om je peuter gewoon fruitpap of een stukje fruit uit het vuistje te geven.

 

De 5de V: een voedingssupplement op basis van melkzuurbacteriën

Bovenstaande voedingstips hebben het beste effect indien je je kindje een voedingssupplement geeft op basis van melkzuurbacteriën.

 

Ontdek hét voedingssupplement voor blije buikjes!

Ontdek nu in onze shop !
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 4
39.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 4
39.99
Kopen
84%
Bambix
Berenkoekjes met honing 6x2 stuks 150g
2.14
Kopen
75%
MultiMam
Kompressen
8.89
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby