Babyboom
Babyboom
Zwanger

Wat na de keizersnede?

3 min
Levering
Zwanger

Wat na de keizersnede?

3 min
Éveil, Santé

De pijn na een keizersnede

De eerste dagen na een keizersnede zijn altijd pijnlijk. De baarmoeder moet terug haar oorspronkelijke vorm en plaats innemen en trekt daarom samen. Deze samentrekkingen zijn pijnlijker door de aanwezigheid van het litteken.

Het is om die pijn te verlichten dat de anesthesisten steeds vaker een lichte epidurale verdoving laten werken gedurende 24 à 48 uur. Dit zal je toelaten om de eerste uren door te komen met een minimum aan pijn.

Je zal veel meer voelen van een algemene verdoving dan van een epidurale verdoving. Zelfs als het zeer moeilijk is, moet je toch de dag na de interventie eens opstaan om problemen met de bloedsomloop, zoals flebitis, te vermijden.

Het infuus

Het is onmogelijk om de eerste 2 of 3 dagen normaal te eten. Daarom zal men het infuus nog 24 à 48 uur laten werken: je zal zo suikerwater krijgen, minerale zouten en elektrolyt totdat je terug normaal kan eten.

Het infuus kan ook gebruikt worden om via de aders kalmeermiddelen, antistollingsmiddelen en antibiotica toe te dienen. Hou er wel rekening mee dat vele vrouwen slecht reageren op pijnstillers op basis van morfine. Zij worden misselijk, moeten braken of krijgen huidproblemen (jeuk en uitslag).

De sonde

Omdat de blaas ook verdoofd was tijdens de ingreep, zal je blaas via een sonde geledigd worden. Als dat niet gebeurt, kan er namelijk een infectie in de blaas ontstaan. Die sonde wordt gebruikt zolang je onder epidurale verdoving bent, zolang je niet genoeg urine hebt of als je urine geen normale kleur heeft.

Borstvoeding na een keizersnede

Het is perfect mogelijk borstvoeding te geven na een keizersnede. Het zal wel een beetje pijnlijker zijn de eerste dagen omdat borstvoeding de samentrekkingen van de baarmoeder stimuleert terwijl de baarmoeder nog moet herstellen. Het zou ook kunnen dat de melk wat later op gang komt wegens je grote vermoeidheid.

In ieder geval zal het warme gevoel van je baby die tegen je aan ligt en probeert te drinken veel deugd doen. Zo'n warm gevoel is welkom nadat je uit de kille operatieafdeling komt. Het medisch personeel zal je moeten helpen je baby in je armen te nemen en hem naar je borsten toe moten brengen om jou die pijnlijke bewegingen te besparen.

Je zal hiervoor natuurlijk beter in staat zijn als je tijdens de ingreep een epidurale verdoving hebt gevraagd dan na een algemene verdoving. Als je een algemene verdoving wil, vraag dan aan het medisch personeel om je baby naast je te leggen in de kamer waar je terug bijkomt.

Het litteken na een keizersnede

Het litteken blijft 48 uur pijnlijk en je zal ongeveer 5 dagen nodig hebben om er niet meer aan te denken. Dit is de periode die het litteken nodig heeft om zich terug te hechten.

De genezing kan ook jeuk veroorzaken maar gelukkig zullen pijnstillende middelen je helpen deze moeilijke momenten te doorstaan.

Na de 4de of 5de dag kan je opnieuw een douche nemen. De hechtingen zullen 5 à 7 dagen na de ingreep worden weggehaald. Dit doet geen pijn, je zal hoogstens een paar steekjes voelen.

Na 8 maanden zal je zien hoe je litteken er definitie zal uitzien. Het litteken mag niet rood noch gezwollen zijn. Mocht dat toch het geval zijn, spreek er dan over met je arts.

Het is aangeraden niet met je litteken in de zon te komen gedurende minstens 1 jaar.

Als je litteken horizontaal is, zal het achter het schaamhaar verborgen zijn. Op esthetisch gebied heb je er in dit geval dus geen last van.

Darmwerking

Het verteringsssysteem terug op gang krijgen is meestal het moeilijkste gedeelte van de periode na de keizersnede want tijdens de verdoving hebben darmgassen zich opgestapeld in de darmen. Het is pas de tweede dag dat de darmen opnieuw werken en op dat moment rommelt je maag en is het moeilijk de maaggassen te evacueren.

Enkele kleine tips voor een betere darmwerking:

  • Drink warm water met citroensap
  • Zorg ervoor dat je eerste maaltijden licht zijn: thee en beschuiten de eerste dag, een bouillon de dag erna en dan een stevige maaltijd de derde dag.
  • Adem in en uit met een blazend geluid terwijl je een zacht kussen tegen je buik drukt.
  • Masseer je buik van de ribben naar de lies en probeer je in te denken dat je de maaggassen via de darmen naar beneden stuwt.

Vermoeidheid na een keizersnede

De eerste dagen ben je enorm moe en heb je veel rust nodig. Daarom is het verstandig om het bezoek van familie en vrienden tot een minimum te beperken. Je zal je ongeveer een maand moe voelen. Laat je bij je thuiskomst helpen of ga een week of twee bij je ouders of een ander familielid wonen.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering