Babyboom
Babyboom
Zwanger

Water als pijnbestrijding bij bevalling

2 min
Levering
Zwanger

Water als pijnbestrijding bij bevalling

2 min
Éveil, Santé
<p>In Nederland kan men vanaf 1 juli steriel water gebruiken als pijnbestrijding bij bevallingen. Kan water echt helpen om de pijn bij weeën te verlichten?

In de Scandinavische landen en in Canada gebruiken verloskundigen al langer steriel water om de pijn bij een bevalling te verlichten.

Water als pijnbestrijdend middel

“Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar deze methode die de effectieve werking bewijzen.”, zegt Lena Mårtensson, ervaringsdeskundige en Associate professor van de Universiteit van Skövde in Zweden in het Nederlandse vakblad Kraamzorg. “Er zijn verschillende hypotheses over de werking. De meest denkbare is dat waterinjecties in de onderrug een sterke pijnprikkel geven die naar de hersenen wordt gestuurd. Hierdoor blokkeren de hersenen de pijnsignalen van de baarmoeder en onderrug waardoor de barende vrouw minder pijn voelt. Het effect kan 30 minuten tot 2 uur aanhouden.”

In Nederland komen thuisbevallingen veel vaker voor dan in eigen land. Deze vrouwen willen graag zonder medicatie bevallen, maar niemand wil de pijnlijke weeën. Een viertal prikken in de onderrug met steriel water kunnen dan al helpen.

Goedkoop

Steriel water is alleszins een goedkoper alternatief voor pijnbestrijding. Zo kost een bevalling met ruggenprik in een Nederlands ziekenhuis 2500 euro en een bevalling met steriele waterinjecties maar 1000 euro. Het is dan ook zeer de vraag wanneer Belgische gynaecologen deze pijnbestrijding zullen beginnen te gebruiken.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering