Babyboom
Babyboom
Zwanger

Vocht vasthouden in je zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Vocht vasthouden in je zwangerschap

2 min
Éveil, Santé
Vocht vasthouden in je zwangerschap. Het is een van de meest vervelende zwangerschapskwaaltjes. Dikke vingers, een opgeblazen gezicht en voeten die niet meer in je schoenen passen. Zo blijf je mooi in je zwangerschap!

Vocht vasthouden in je zwangerschap

Het is een van de meest vervelende zwangerschapskwaaltjes; dikke vingers, een opgeblazen gezicht en voeten die niet meer in je schoenen passen! Het is heel normaal om vocht vast te houden tijdens de zwangerschap. Vooral in de laatste maand van de zwangerschap of bij warm weer hebben veel zwangere vrouwen er last van. Babyboom geeft je tips om oedeem in de zwangerschap te vermijden. Vertel je gynaecoloog wel dat je last hebt van oedeem; dat kan immers wijzen op een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap.

Tegenstrijdig: vocht afdrijven door veel te drinken

Het klinkt heel tegenstrijdig, maar vocht afdrijven doe je best door veel water te drinken. Veel drinken helpt immers om afvalstoffen - en dat overtollige vocht - af te drijven. Ook wisselbaden met koud en warm water, zwemmen en koude voetbaden helpen vocht af te drijven.

Tips uit grootsmoeders' tijd om vocht af te drijven

  • Er wordt wel eens gezegd dat ananas voorkomt dat je vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap. Het is inderdaad zo dat ananas, net als peterselie en mierikswortel, vochtafdrijvend zijn.
  • Heel wat groot moeders beweren dat een zoutarm dieet kan helpen. Toch is het ondertussen wetenschappelijk bewezen dat een zoutarm dieet in je zwangerschap geen goed idee is.

Bewegen om oedeem te voorkomen

  • Ga in elk geval een half uur per dag wandelen; in beweging blijven is goed tegen alle zwangerschapskwaaltjes!
  • Leg je benen hoog als je zit, zodat het vocht niet naar benen of enkels gaat. Heb je een staand beroep, probeer dan elke avond wat yoga thuis te doen. Leg je benen tegen de muur omhoog en blijf een half uurtje liggen met gesloten ogen.

Homeopathie en oedeem in je zwangerschap

Als je echt veel water vasthoudt, kan je ook voor homeopathie kiezen. Heel wat vrouwen gaan naar een accupuncturist om vocht af te drijven. Als je bang bent van naalden of je wil liever thuis blijven, kan je kiezen voor homeopathische kruiden. Breng je gynaecoloog steeds op de hoogte van je homeopathische behandeling!

  • Het kruid guldenroede helpt een betere nier-en blaaswerking te verzorgen. Dat bestel je bijvoorbeeld hier.
  • Schussler zouten zijn kleine tabletjes die je in warm water oplost. De tabletten bevatten mineralen en zouten die natuurlijk in je lichaam voorkomen, maar uit evenwicht zijn geraakt. Schussler Zout nummer 8 helpt de vochtregulatie in je lichaam weer op peil.

Opgepast met dikke vingers!

Doe op tijd je ringen af. Wanneer het je niet lukt om je ringen af te krijgen, smeer de vingers en ringen in met bijvoorbeeld afwasmiddel of olie. Lukt dit niet, dan moeten de ringen waarschijnlijk worden afgeknipt, omdat er anders geen bloedtoevoer meer mogelijk is naar je vingers.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen