Babyboom
Babyboom
Zwanger

Waterbevalling: 3 redenen om het niet te doen

2 min
Levering
Zwanger

Waterbevalling: 3 redenen om het niet te doen

2 min
Éveil, Santé
Je leest erg veel over de voordelen van een waterbevalling, maar niemand licht je in over de risico's tot je puffend in bad zit. Babyboom vroeg een exeprt naar de risico's en vertelt je wanneer een waterbevalling niet gepast is voor jou en je baby!

Hypno-birthing, een waterbevalling of watergeboorte: het wordt steeds populairder. Je kindje zwemt in de baarmoeder in het vruchtwater en het is een rustgevende gedachte dat het ter wereld komt in een soortgelijke, zachte omgeving: in het water. Toekomstige moeders horen ontzettend veel over de voordelen van een waterbevalling, maar er wordt zelden gesproken over de risico's en de gevaren van een waterbevalling. Wij lichten een tipje van de sluier.

De risico's bij een waterbevalling

Slechts in 5% van de waterbevallingen treden er moeilijkheden op en zelden komt het tot een incident met slechte afloop. Vaak is het zo dat moeders uit het water worden gehaald bij complicaties en een evrdere bedbevalling soelaas biedt. Toch geloven wij op de redactie dat je ook van de risico's op de hoogte hoort te zijn, als je voor je een waterbevalling kiest.

Het risico voor de moeder ligt hoofdzakelijk bij het feit dat er, door heftig bloedverlies, water in de bloedbaan kan komen. Dit is een uitzondering, maar als het gebeurt kan dit tot een waterembolie leiden.

De baby ademt normaal gesproken pas als de navelstreng doorgesneden wordt en het kindje in contact komt met de lucht. Maar het komt steeds weer voor dat een baby eerder zelfstandig begint te ademen. Bij een watergeboorte is er een - weliswaar klein risico - dat dit gebeurt en de baby een hersenletsel oploopt als gevolg van zuurstofgebrek onder water. De navelstreng kan breken als de baby naar het wateroppervlak wordt gevoerd; voorzichtigheid is hier geboden! De baby kan op deze manier ook water inslikken.

 Als het water te warm is, kan oververhitting en uitdroging optreden.

Wanneer is een waterbevalling helemaal niets voor jou?

Bij een vroeggeboorte, een tweeling of een zwangerschapsvergiftiging verhoog je de risico's bij een waterbevalling op ongelukken. Ook al droomde je van een watergeboorte en stemt je vroedvrouw toe, in deze situaties breng jij het leven van je kindje(s) in gevaar en zeg je beter nee.

Bij een herpes - of andere vaginale infectie is het gevaar op besmetting te groot. De infectie wordt door het water gemakkelijker doorgegeven.

Als je in je zwangerschap of bij een vroegere geboorte veel bloedverlies had, kies je beter niet voor een watergeboorte. Door het water kan men de hoeveelheid bloed die je als zwangere verliest niet goed inschatten. Een klein beetje bloed zorgt er al voor dat het water rood wordt.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering