Babyboom
Babyboom
Baby

Weg met het vliegtuig

3 min
Familie
Baby

Weg met het vliegtuig

3 min
Éveil, Santé
<p>Wanneer is je kindje oud genoeg om met het vliegtuig te reizen? En hoe houd je zoon- of dochterlief rustig voor meerdere uurtjes?

Om samen met een kind te reizen is het vliegtuig waarschijnlijk het beste transportmiddel. Het is immers snel, minder vermoeiend zowel voor kind als ouders. De ouders zijn bovendien meer ontspannen en beschikbaar. Een luchtdoop is er wel niet minder schrikwekkend op geworden. Hoe zal je kind reageren? Zal hij geen problemen ondervinden wanneer je opstijgt? Hoe hem bezighouden aan boord? Enkele vragen die voor wat zorgen kunnen gebruiken, vooral wanneer het voor jou ook de eerste keer is....

Op welke leeftijd?

Vanaf de leeftijd van 3 weken kan de baby mee op het vliegtuig. Hij beschikt echter niet over eigen plaats en reist dus mee op de knieën van de ouders. Op lange vluchten bieden sommige vliegtuigmaatschappijen bedjes aan voor de zuigelingen.

Om waar te gaan?

Als je met kleine kinderen reist, geef je beter een voorkeur aan vakanties dicht bij huis. Bij verre bestemmingen moet je immers niet alleen de uren rekenen van de vlucht zelf, maar ook de wachttijd, de check-in, de afhandeling van de bagage, transfers,... Al snel neemt dit ook enkele uren in beslag!

Hoe de tijd verdrijven tijdens het traject?

Op driejarige leeftijd wil je kind zeker alles zien, lopen of alles beginnen beklauteren... terwijl wij veel liever zouden hebben dat ze hun siësta zouden doen. Heb geduld! Voorzie in enkele lievelingsspelletjes en -speelgoed van je kind, maar vergeet zeker niet zijn knuffel! Voor de groteren kan je denken aan enkele boeken, kleurpotloden en papier. Kleuren en tekenen zal je kind alvast tijdens enkele momenten kunnen bezighouden. Poppen, autootjes, kaartspelletjes, elektronische speeltjes zullen ook zeker welkom zijn.

Opdat de reis op zich niet te lang zou duren, kan je beter je reis organiseren. Eerst en vooral kan je samen het vliegtuig ontdekken: de gangen, zetels,... Bekijk dan samen met hem het plan met de veiligheidsvoorschriften en de hostesse die alles demonstreert. Wanneer het vliegtuig opstijgt kan je hem afleiden door samen de landschappen te bewonderen. Al die mini-huizen, autootjes... en uiteindelijk het lappendeken van velden in alle vormen en kleuren zullen zijn aandacht zeker kunnen wegdragen. Vraag vervolgens aan de hostesse of het mogelijk is om even het vliegtuig te bezoeken. Het zal dan al snel tijd zijn om te eten. Wanneer het om een lange vlucht gaat worden er bovendien al snel enkele tekenfilms getoond!

Hoeveel kost het?

Voor kinderen jonger dan 2 jaar, in het jargon “infants” genoemd, bedraagt een vliegtuigticket slechts 10 à 20% van het normale tarief. Van 2 tot 12 jaar wordt je kind als een “child” gezien en zal een eigen zitje in het vliegtuig zo'n 50% à 75% bedragen van het volwassentarief.

Enkele laatste tips

  • De droge lucht in de cabine van het vliegtuig zal je kindje doen dehydrateren. Zorg daarom voor een grote fles water en laat je kind hiervan regelmatig drinken.
  • Wanneer je kind verkouden is, kan je beter een bezoek aan de dokter overwegen om zijn trommelvliezen te controleren. Het is immers altijd mogelijk dat hij een oorontsteking heeft. Snuit ook zorgvuldig zijn neusje enkele minuten vooraleer het vliegtuig opstijgt of landt.
  • Om oorpijn te vermijden door de verschillen in luchtdrukte vergeet het snoepje niet bij het opstijgen en landen. Hierdoor wordt je kindje verplicht te slikken, wat tegelijkertijd zijn oortjes ontstopt.
  • Wanneer je zelf heel nerveus bent in het vliegtuig dan laat je beter je partner of iemand anders op je kind letten. Kinderen zijn immers “emotionele sponzen”. Ze zuigen m.a.w. al je angstgevoelens en stress op, en worden hierdoor zelf ook angstig.
  • Tenslotte, wanneer je reist met de kinderwagen is het beter om reeds tijdens de reservatie de exacte omvang door te geven van het dichtgeplooide wagentje.

Goede reis nog!

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie