Babyboom
Babyboom
Zwanger

Weken te vroeg geboren is ook prematuur!

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Weken te vroeg geboren is ook prematuur!

2 min
Éveil, Santé
<p>Een baby die 4 weken te vroeg geboren wordt, zal niet meer prematuur genoemd worden. Toch blijven ook zij problemen hebben...

Baby's die 4 tot 8 weken te vroeg geboren worden, zullen niet meteen prematuur genoemd worden. Een nieuwe Nederlandse studie bewijst echter dat deze vroeggeboorten net zoveel aandacht horen te krijgen als vroeggeboorten die prematuur worden genoemd.

Problemen bij kinderen die 4 weken te vroeg geboren worden

De Pinkeltje-studie die UMCG-kinderarts en neonatoloog Jorien Kerstjens heeft opgezet, toont aan dat hoe eerder de kinderen geboren worden, hoe groter het risico op ontwikkelingsproblemen is.

“We denken dat het komt doordat de hersenen van het kind zich in belangrijke mate in het laatste trimester van de zwangerschap ontwikkelen. Een te vroeg geboren kind heeft vaak al meer problemen gehad die samenhangen met de moederkoek, komt na de geboorte in een couveuse, krijgt andere voeding en heel veel prikkels die bij het uitdragen van de zwangerschap niet waren opgetreden. Daardoor ontwikkelen de hersenen zich anders dan kinderen die voldragen zijn.” vertelt de onderzoekster.

Op vierjarige leeftijd vond zij bij 8,3% van de matig te vroeg geboren kinderen ontwikkelingsproblemen, twee keer zoveel als bij op-tijd geboren kinderen. Bij ernstig-vroeggeborenen kwam dit voor bij 14,9% van de kinderen. Op zevenjarige leeftijd scoorden de matig te vroeg geboren kinderen in vergelijking met op-tijd geborenen minder goed qua IQ, ontwikkeling van visueel-ruimtelijke vaardigheden zoals puzzels leggen, aandacht, en selectief kunnen focussen op wat belangrijk is.

"Er moet dringend meer aandacht komen voor deze kinderen!", zegt de onderzoekster nog.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen