Babyboom
Babyboom
Zwanger

Welk probleem kan er schuilen achter bloedverlies?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Welk probleem kan er schuilen achter bloedverlies?

2 min
Éveil, Santé

Bloedverlies kan tijdens de zwangerschap een symptoom zijn voor verschillende zwangerschapscomplicaties :

  • Het begin van een miskraam. Er is sprake van miskraam als de zwangerschap spontaan onderbroken wordt voor de foetus levensvatbaar is.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit wil zeggen dat het bevruchte eitje zich buiten de baarmoeder heeft ingenesteld.
  • Voorliggende placenta. Dit wil zeggen dat de positie van de placenta niet normaal is. In plaats van boven in de baarmoeder, bevindt de placenta zich van onder en sluit het de baarmoederhals af.
  • Loslatende placenta die aanleiding geeft tot een retroplacentair hematoom. Dit is een bloeding die plaatsvindt tussen de placenta en de baarmoederwand.
  • Een molazwangerschap. Er is sprake van mola zwangerschap wanneer er zich een mola hydiatidosa vormt. De tromfoblastcellen die tijdens de zwangerschap normaal gezien de placenta gaan vormen, gaan in dit geval woekeren. Op die manier kan het eitje niet normaal groeien.
  • Een tweede bevruchte ei dat uitgedreven wordt.
  • Een ontsteking van de baarmoederhals of van de vagina.
  • Hormonale bloedingen die precies op het moment voorkomen dat anders menstruatie zou plaatsvinden.

Ongeveer een op vier vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met bloedverlies. Het kan hier variëren van enkele onschuldige druppels tot hevig bloedverlies dat een spoedopname in het ziekenhuis vereist. Het is uiteraard belangrijk dat je bloedverlies altijd meldt aan je arts maar het kan tegelijkertijd een geruststellende gedachte zijn dat bloedverlies in de meeste gevallen geen schade berokkent. Vooral in de eerste zwangerschapsweken komt licht bloedverlies bij talrijke zwangere vrouwen voor zonder dat het noodzakelijk op een probleem wijst.

Om te weten of er meer schuilt achter bloedingen, is pijn een goede indicator. Bloedingen die samengaan met urenlange krampachtige pijn zijn altijd alarmerend. Pijnloze bloedingen zijn echter minder zorgelijk. Voor deze laatste kan vaak geen oorzaak gevonden worden en verloopt de zwangerschap verder zonder problemen.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen