Babyboom
Babyboom
Zwanger

Welke gevolgen kan een toxoplasmosebesmetting hebben?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Welke gevolgen kan een toxoplasmosebesmetting hebben?

2 min
Éveil, Santé
<p>Bij een ongeboren baby kan deze parasiet echter ernstige schade berokkenen zoals oogletsels of hersenbeschadiging.

Bij een volwassene brengt de parasiet symptomen teweeg die vergelijkbaar zijn met de symptomen van een lichte griep: koorts, krampen, vermoeidheid. Raadpleeg onmiddellijk je arts als je deze symptomen waarneemt en vraag hem te onderzoeken of je al dan niet besmet bent.

Bij een ongeboren baby kan deze parasiet echter ernstige schade berokkenen zoals oogletsels of hersenbeschadiging. Naargelang de zwangerschap vordert, verhoogt het risico op overdracht op de ongeboren baby omdat de placenta steeds beter doordringbaar wordt voor parasieten. De ernst van de aandoeningen veroorzaakt door toxoplasmose vermindert nochtans in de loop van de zwangerschap.

Een Toxoplasmosebesmetting

Bij besmetting in de loop van het eerste trimester, als de parasiet erin slaagt de placenta te doordringen, sterft het bevruchte ei in de meeste gevallen af en is er dus sprake van een miskraam. In de andere gevallen kan abortus overwogen worden omdat het risico hoog is dat de baby gehandicapt is.

In de loop van het tweede trimester, en meer bepaald vanaf de 5de maand, wordt de placenta beter doordringbaar en kan de parasiet makkelijker de ongeboren baby aantasten. Als de besmette moeder dus niet dringend behandeld wordt, kan het nefaste gevolgen hebben voor het kind (blindheid, oogletsels, hersenbeschadiging).

In de loop van het derde trimester is er nog meer kans op besmetting. De gevolgen van besmetting zijn echter minder erg in deze periode. Als je besmet bent met toxoplasmose en je beslist om je zwangerschap verder te zetten, dan zal je zo snel mogelijk een antibioticabehandeling worden voorgesteld om zo het risico op besmetting van de ongeboren baby tot een minimum te herleiden. Met een vruchtwaterpunctie kan worden nagegaan of de foetus ook geïnfecteerd is. Er zal bovendien ook maandelijks een echografie worden uitgevoerd om de evolutie van de eventuele letsels op te volgen. In erge gevallen kan beslist worden dat een therapeutische abortus de beste oplossing is. De pasgeboren baby met toxoplasmose zal dadelijk na zijn geboorte behandeld worden.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen