Babyboom
Babyboom
Zwanger

Vraag aan de redactie : vertrekken met de auto tijdens zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Vraag aan de redactie : vertrekken met de auto tijdens zwangerschap

2 min
Éveil, Santé
<p>Wij vertrekken met de auto naar het Zuiden van Spanje terwijl ik 5 maanden ben. Waar moet ik op letten?

Ook al ben je zwanger, je wil natuurlijk net zo graag op vakantie als jouw collega's. Dat is geen probleem, al zijn er een aantal regels die je best in acht neemt!

Ver weg reizen

Als het om een lange afstand gaat, kan je best het vliegtuig nemen. Dat is minder vermoeiend. Voor korte afstanden, kan je kiezen om met de auto of het openbaar vervoer te reizen. Enkele tips voor het nemen van het vliegtuig:

  • Drink regelmatig wat water: omdat de lucht in een vliegtuig altijd droger is, moet je zo veel mogelijk drinken.
  • Strek regelmatig je benen: vooral tijdens een lange vlucht is het belangrijk dat je af en toe eens opstaat en door het gangpad loopt. Dit is beter voor je bloedsomloop en zo kan je een diepveneuze trombose voorkomen.
  • Vraag een plaats langs het gangpad. Om je benen regelmatig te kunnen strekken en naar het toilet te kunnen aan, is het immers handiger om een plaats langs het gangpad te hebben. Zo heeft niemand er last van dat je regelmatig opstaat.
  • Beperk jezelf in het laatste trimester van je zwangerschap tot reizen van hoogstens 50 km van huis. Luchtvaartmaatschappijen aanvaarden trouwens niet dat hoogzwangere vrouwen nog het vliegtuig nemen. Hun personeel is namelijk niet opgeleid om een bevalling in goed banen te leiden.

Naarmate de zwangerschap vordert, bestaat het risico dat de vermoeidheid, die in de meeste gevallen met reizen gepaard gaat, harde buiken en vroeggeboorte in de hand werkt.

Het is tenslotte het vermelden waard dat buitenlandse reizen ook af te raden zijn tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, gezien het risico op een miskraam. Niet dat vliegen op zich tot een miskraam kan leiden, maar vooral wegens het gevaar voor complicaties als dit probleem zich voordoet in een land met een ontoereikende gezondheidszorg. Het tweede trimester is bijgevolg de meest geschikte periode voor buitenlandse reizen.

  • Hoe je ook reist, sleur in geen enkel geval zware koffers mee of laat ze door iemand anders dragen.
  • Verwittig steeds je arts voor je vertrekt!
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen