Babyboom
Babyboom
Baby

Yoga voor kids: Hap, hap als een krokodil of waggelen als een pinguïn!

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Yoga voor kids: Hap, hap als een krokodil of waggelen als een pinguïn!

2 min
Éveil, Santé
Leer je kleuter omgaan met stress en doe met hem aan yoga! Happen als een krokodil of waggelen als een pinguïn. Spelenderwijs leren kleuters omgaan met hun lichaam en geest.

Onze maatschappij is de voorbije eeuw steeds veeleisender geworden en steeds meer mensen gaan gebukt onder stress. Dit geldt niet alleen voor ons, volwassenen, maar ook voor onze kinderen. Er wordt van hen steeds meer verlangd dat ze op elk vlak goed presteren. Leer je kleuter omgaan met stress en doe met hem aan yoga!

Yoga helpt niet alleen volwassenen om te ontstressen, maar ook kinderen

De voorbije jaren werd yoga steeds populairder als techniek om met stress te leren omgaan en weer tot rust te komen. Mensen schreven zich massaal in bij een yogacursus om te leren mediteren en zichzelf te ontdekken. Ook kinderyoga wordt steeds populairder. Wat volwassenen helpt om tot rust te komen is immers ook een goede manier om kinderen te leren omgaan met stress.

Kinderyoga verschilt niet zo zeer van yoga voor volwassenen, maar er wordt wel meer aandacht besteed aan het speelse karakter en de fantasie van het kind, en de yoga-oefeningen worden hieraan aangepast. De oefeningen moeten de coördinatie, motoriek en soepelheid van het kind verbeteren. Zo leert het kind meer over zijn lichaam en zijn bewegingsmogelijkheden en krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen.

Andere voordelen van yoga voor je kind

Yoga zorgt er niet alleen voor dat je kind zelfbewuster wordt en aan vertrouwen wint, maar heeft ook positieve effecten op de gezondheid. Recent onderzoek heeft immers uitgewezen dat kinderen die regelmatig aan yoga doen een beter immuunsysteem hebben. Ook hun organen en spieren zijn beter ontwikkeld. Het evenwicht en de coördinatie van kinderen die yoga beoefenen zou ook beter zijn dan dat van hun andere leeftijdsgenoten.

Yoga-oefeningen voor je kind

Er zijn ondertussen ook al aardig wat boeken geschreven over yoga met kinderen. Een leuke verzameling boeken over dit onderwerp vind je onder andere op www.kinderyogawinkel.nl

Eén van onze favorieten was 'Het kinderyoga dierenavontuur' van Helen Purperhart. In het eerste deel van het boek, dat naar de ouders gericht is, vind je praktische uitleg over yoga met kinderen. Het tweede deel van het boek richt zich naar de kinderen zelf. De kinderen gaan op ontdekkingsreis door de dierentuin en ontmoeten allerlei bijzondere dieren. Van al deze dieren leren de kinderen specifieke bewegingen, waaronder de apendans, de flamingo-looppas en nog vele anderen. Op deze manier maken ze spelenderwijs kennis met yoga. Meer info vind je op de website van Helen Purperhart: www.kinderyoga.nl

Happen als een krokodil en waggelen als een pinguïn

  • Een leuke oefening die goed is voor de ruggengraat en voor een betere doorbloeding in de buik is 'de krokodil'. Laat je kleuter languit op z'n buik liggen met zijn armen voor hem uitgestrekt. Laat hem zijn armen uit elkaar bewegen en dan weer naar elkaar toe, net zoals een krokodil zou happen.
  • Laat je kleuter rechtop staan met zijn armen gestrekt naast zijn lichaam. Laat hem zijn armen tegen zich aan slaan als vleugels en lichtjes vooruit waggelen, net zoals een pinguïn. Deze oefening zal je kleuter leren om zijn lichaam beter te coördineren.
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby