Babyboom
Babyboom
Zwanger

Zure maagoprispingen tijdens de zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Zure maagoprispingen tijdens de zwangerschap

2 min
Éveil, Santé
Zure maagoprispingen, "pyrosis van zwangere vrouwen" genoemd, komt heel vaak voor, vooral tijdens het laatste trimester van de zwangerschap. Wij leggen uit hoe dat komt.

Zure maagoprispingen : wat is de oorzaak?

Dit komt overeen met de opstijging, de terugvloeiing van maagvloeistof, naar de slokdarm. Maagzuur tijdens de zwangerschap is eenvoudigweg te wijten aan het volume van de baarmoeder die, met de dag groeiend, op de maag komt te drukken.

Deze gecomprimeerde maag kan niet langer normaal en snel naar de darm afvloeien, maar heeft de neiging omhoog te gaan naar de slokdarm. Daardoor kruist die de slokdarmsfincter die de maag van de slokdarm scheidt. Het is dus een gastro-oesofageale reflux van mechanische en natuurlijke oorsprong, voor zover het zwangere vrouwen betreft.

Houd er rekening mee dat het fenomeen heel anders is dan de spijsverteringsproblemen van de vroege zwangerschap, die overeenkomen met een misselijkheid als gevolg van hormonale verandering namelijk een verhoging van de progesteronspiegels.

De maagvloeistof is zuur. Het is de functie van de maag om voedsel aan te zuren om de spijsvertering op gang te brengen. Maar wanneer deze zure afscheidingen door de slokdarm omhoog gaan en de mondholte bereiken, is dat natuurlijk nogal onaangenaam.

Soms treedt er echte pijn op, vooral voor degenen die al voor de zwangerschap een lichte reflux hadden. Daar wordt pijn gevoeld achter het borstbeen wanneer de zure vloeistof opstijgt. Het is een oesofagitis, die overeenkomt met de ontsteking van het slijmvlies van deze slokdarm, beschadigd door de permanentie van deze opstijgingen. Als de maag zuur afscheidt, kan de slokdarm dat moeilijk tot niet verdragen.

Zure maagoprispingen tijdens de zwangerschap : hier is ons advies

Om zure reflux te bestrijden, zijn er drie mogelijke acties: positionering, dieet, medicamenteuze behandeling.

1) Houding

Het einde van de zwangerschap kan woelig zijn. De aanstaande mama worstelt om een

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen