Babyboom
Babyboom
Zwanger

Zwangerschap en menstruatie

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Zwangerschap en menstruatie

2 min
Éveil, Santé
Zwangerschap en menstruatie hebben over het algemeen geen verband, omdat het uitblijven of uitstellen van de menstruatie vaak het veelbetekenende teken van zwangerschap is. En toch is dit niet altijd het geval.

Zwangerschap en menstruatie: zijn ze onverenigbaar?

Het is algemeen bekend dat wanneer een vrouw zwanger wordt, ze niet meer ongesteld wordt. Maar het is mogelijk dat ze aan het begin van de zwangerschap een bloeding heeft. Deze bloeding wordt "metrorragie" genoemd. Ze worden niet als menstruatie beschouwd. Ze duren minder lang, zijn niet regelmatig en hebben een andere kleur (lichter). Het scheuren van bloedvaten of een abruptie van de placenta kan deze bloeding veroorzaken.

Wanneer deze bloedingen beginnen op de verwachte datum van de menstruatie tijdens de zwangerschap (meestal tijdens het eerste trimester), worden ze "jubileumperioden" genoemd.

Als er geen pijn gepaard gaat met deze bloeding, is er geen risico. Toch is het uit voorzorg nog steeds beter om naar een gynaecoloog te gaan, om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Ga bij aanhoudende bloedingen EN krampen bij zwangere vrouwen direct naar de gynaecoloog. Dit kunnen tekenen zijn van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap kan er na de geslachtsgemeenschap nog steeds bloedverlies optreden als gevolg van de wijziging van de baarmoederhals omdat het vaginale weefsel gevoeliger is. Dit vormt geen risico, zolang er geen infectie is.

In het begin van de zwangerschap kan er ook een zogenaamde innestelingsbloeding optreden. Wanneer het bevruchte ei beweegt, kan het bloedvaten in de wand scheuren, waardoor een lichte, duidelijke bloeding ontstaat.

Menstruatie tijdens ontkenning van zwangerschap

Een andere omstandigheid waarbij de regels aanwezig kunnen zijn tijdens een zwangerschap: de beroemde ontkenning van de zwangerschap. Dit zeldzame fenomeen doet zich voor wanneer een vrouw niet weet dat ze zwanger is. Ze blijft dan ongesteld worden. De vrouw weet niet dat ze een baby verwacht, dus haar menstruatiecyclus gaat door. Ze is fysiek zwanger, maar niet mentaal, dus heeft ze geen zwangerschapsgerelateerde kenmerken zoals misselijkheid of een groeiende buik. Ze blijft meestal "normaal" leven tot het moment van de bevalling.

Hoe kan je een zwangerschap bepalen?

Aangezien het uitblijven van menstruatie als een symptoom van zwangerschap wordt beschouwd, kunnen vrouwen met bloedingen twijfelen of ze zwanger zijn. In dit geval is het raadzaam om - naast een zwangerschapstest - een bloedtest te doen om de hormoonspiegel te meten of een urinetest. Er zijn ook andere tekenen dan het uitblijven van menstruatie zoals misselijkheid, het krijgen van grotere borsten, vermoeidheid. Dit zal voorkomen dat ze zwangerschap ontkennen.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen