Babyboom
Babyboom
Baby

Afscheid nemen van een huisdier

2 min
Familie
Baby

Afscheid nemen van een huisdier

2 min
Éveil, Santé
De levensverwachting van onze huisdieren is vaak kort. Katten en honden leven ongeveer 12 tot 14 jaar en hamsters leven maar ongeveer 2 jaar. Zoals mensen, kunnen huisdieren ziek worden, een ongeval hebben, worden ze oud en gaan ze op een dag dood en moeten we afscheid nemen van een huisdier.

Afscheid nemen van een huisdier

Hebben jullie een huisdier? Dan wordt je kind dus onvermijdelijk vroeg of laat geconfronteerd met de dood van zijn beste vriendje. Voor vele kinderen is dit trouwens het eerste contact met de dood. Is het daarom beter om geen huisdier te nemen om je kind dat verdriet te besparen? Neen, want je kind kan toch iets leren uit deze ervaring.

Bereid je kind voor

Eigenlijk is het goed om met je kind al eens hierover te spreken voordat het huisdier dood is. Leg bijvoorbeeld uit dat jullie hond nu toch wel oud begint te worden en dat jullie uiteindelijk ook afscheid van hem zullen moeten nemen. Heb je een kat in huis, dan kan je uitleggen dat er heel wat katten zijn die door auto's overreden worden...

Is jullie huisdier erg ziek? Stel je kind dan voor om zich voor te bereiden en al afscheid te nemen. Als het dan echt zover is, heeft het geen zin om iets te verzinnen in de hoop je kind verdriet te besparen. Vertel gewoon de waarheid.

Je kind zal je waarschijnlijk vele vragen stellen in de aard van "Hoelang zal hij dood zijn?" "En jij, ga jij ook ooit dood?". Probeer op dat moment goed naar je kind te luisteren en eenvoudig en beknopt te antwoorden. Zo zal het zijn verdriet sneller kunnen verwerken en de dood als een natuurlijke gebeurtenis kunnen beschouwen.

De vraag die zich meestal stelt na het overlijden van een huisdier, is of er al dan niet een ander huisdier wordt gekozen. Hoewel een nieuw huisdier je kind kan helpen zijn verdriet te verwerken, is het toch verstandig de dingen niet te overhaasten om je kind eerst wat tijd te gunnen. Het zal even duren voor je kind echt beseft dat zijn vriendje niet meer terugkomt.

Het zou kunnen dat je kind nog de behoefte voelt om naar foto's te kijken, een tekening te maken van het overleden huisdier voor het zich aan een nieuw huisdier kan hechten.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
37.98
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
39.89
Kopen
En nog meer ...
Familie