Babyboom
Babyboom
Baby

Heeft je baby last van oprispingen?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Heeft je baby last van oprispingen?

2 min
Éveil, Santé
Heeft je baby na het drinken last van oprispingen? Je baby geeft dan een kleine hoeveelheid melk terug samen met het boertje.

Wat is een oprisping?

Een oprisping is de uitstoot van een kleine hoeveelheid melk, die meestal voorkomt net na het voeden, samen met het boertje.

Deze kunnen regelmatig voorkomen maar stellen de eerste maanden meestal geen probleem. Het is tamelijk normaal dat de baby hier last van heeft want de eerste maanden krijgt hij enkel vloeibare voeding en zijn liggende houding bevordert het voorkomen van oprispingen.

Zodra de baby meer vaste voeding krijgt, verdwijnen de oprispingen snel. De baby zal dan trouwens ook meestal al kunnen zitten om te eten. We kunnen dus in het algemeen stellen dat de baby nog weinig last heeft van oprispingen vanaf 9 maanden.

Het kan ook gebeuren dat ze buiten het boeren voorkomen. Ze zijn dan overdadiger, hebben een gestremd uitzicht en een zure geur. Dit is normaal omdat de spijsvertering heel vlug begint in de maag, de melk stremt en de oprispingen een beetje maagsappen bevatten.

Soms ligt de oorzaak hiervan in de aanwezigheid van lucht in de maag. Daarom is het boeren na de maaltijd zo belangrijk. Als je baby baby goed bijkomt en in goede gezondheid verkeert, is er geen reden tot ongerustheid. Sommige baby's geven meer terug dan anderen, dat is alles. Wees geduldig.

Toch mogen we hier de invloed van psychologische factoren niet onderschatten. De baby, die zich niet met woorden kan uitdrukken, probeert dit soms met lichaamstaal. Oprispingen kunnen soms ook een manier zijn van de baby om een voor hem stresserende situatie uit te leggen.

Wat doen om oprispingen te voorkomen?

  • Leg je baby nooit op zijn buik om te slapen als hij last heeft van oprispingen
  • Probeer je baby rustiger en trager te laten drinken
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby