Babyboom
Babyboom
Zwanger

Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?

2 min
Éveil, Santé
Iedereen is blij als het mooie weer opnieuw daar is, maar wees voorzichtig met blootstelling aan de zon.

Immers, bij ongeveer 70% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zich een zwangerschapsmasker of melasma op het gezicht, meestal tussen de 4e en 6e maand. Dit neemt de vorm aan van bruinachtige vlekken op het voorhoofd, de neus, rond de mond of op de wangen.

Deze hyperpigmentatie van de huid is toe te schrijven aan de aanzienlijke toename van de vrouwelijke hormonen. Het mogelijk resultaat hiervan is een oppervlakkig masker (aan de opperhuid), dat gemakkelijk te genezen is, of een masker dat zowel in de lederhuid als de opperhuid gevormd wordt en daardoor enkel door een behandeling kan worden verwijderd die meer in de diepte gaat. Voorkomen is dus beter dan genezen!

 

Hoe voorkom je de vorming van dit masker ?

De gulden regel is om blootstelling aan de zon te vermijden. Als je niet kan weerstaan aan de lokroep van de zon, breng dan zorgvuldig een zonnebrandcrème voor volledige bescherming aan op je gezicht voordat je buitenkomt. En vergeet niet om regelmatig een nieuwe laag aan te brengen.

Lees meer over

En als de eerste vlekken verschijnen?

Geen paniek! Enkele gezondheidsvoorschriften helpen je de schade te beperken.

Gebruik enkel zachte cosmeticaproducten om de irritatie van de betrokken cellen niet te verergeren en vermijd producten die parfums bevatten, omdat ze je huid gevoeliger maken voor licht. In de meeste ‘lichte’ gevallen verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf binnen 6 maanden na de bevalling. Gelukkig!

Als het echter hardnekkig is of zich dieper in de huid gevormd heeft, raadpleeg dan je dermatoloog, die een depigmentatiebehandeling zal voorschrijven, naast een goede zonnebrandcrème. In een paar maanden tijd zal je dan je  jeugdige teint terug hebben.

Tot slot, als je een melasma hebt, tracht dan herhaling te voorkomen tijdens je volgende zwangerschap(pen) en vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een anticonceptiepil op basis van oestrogeen. Aarzel niet om dit te bespreken met je gynaecoloog. 

Ontdek nu in onze shop !
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Bio-Oil
Huidverzorgingsolie - Littekens en Striemen
22.99
Kopen
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
Bio-Oil
Droge Huid Gel
11.95
Kopen