Babyboom
Babyboom
Baby

Dagelijkse verzorging van de atopische babyhuid

4 min
Gezondheid van de baby
Baby

Dagelijkse verzorging van de atopische babyhuid

4 min
Éveil, Santé
Atopische dermatitis, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een van de meest voorkomende huidziekten. Deze ontstekingsziekte treft vaak kinderen en jongvolwassenen, en is doorgaans te wijten aan genetische en omgevingsfactoren.;

Atopische dermatitis gaat gepaard met ernstige jeuk, wat zich bij zuigelingen meestal uit in rusteloosheid en slaapstoornissen. Naarmate het kind opgroeit, kan het intens gaan krabben en zo zijn huid beschadigen.

De opstoten worden onderbroken door kortere of langere remissieperiodes zonder eczeem. Tijdens een opstoot is de huid rood en ruw. Soms treedt oedeem op, met kleine blaasjes. De blaasjes scheuren en scheiden vocht af, waarna zich droge korstjes vormen.

Bij dermatitis is de huid buiten de getroffen zones doorgaans ook zeer droog.

De behandeling van atopische dermatitis omvat niet alleen methoden om de symptomen te verlichten, maar ook preventieve maatregelen.

Wij zetten op een rijtje wat je dagelijks kan doen om opstoten te voorkomen en te verlichten.

Huidverzorging

Te warm water is niet goed voor de droge babyhuid. De temperatuur van het badwater moet ongeveer 35-36 °C bedragen en het badje mag niet te lang duren: 5 tot 10 minuten, maximaal twee keer per week.

Om de kwetsbare babyhuid te reinigen, kies je voor een aangepast product. Vermijd badschuim, irriterend badzout en op zeep gebaseerde toiletartikelen. Die zijn wel doeltreffend, maar drogen de huid vaak ook uit. Atoderm doucheolie van Bioderma is ideaal voor kinderen met een zeer droge en atopische huid. De rijke olie voedt, kalmeert en beschermt de huid. Bovendien voorkomt ze jeuk en een trekkerig gevoel.

Spoel je baby’s huid goed af en dep het lichaam droog met de handdoek: benen, bovenlichaam en armen. Vermijd krachtig wrijven of vegen.

Het is van groot belang om de huid van je kind dagelijks goed te hydrateren. Breng onmiddellijk na het bad een voedend verzorgingsproduct aan op het lichaam van je baby. Vergeet de nek en de rug niet. Atoderm Intensive balsem van Bioderma wordt erg goed verdragen en voedt en beschermt de droogste huid. Hydratatie is dé basis bij een eczeemopstoot en moet een dagelijkse gewoonte worden om de kwetsbare babyhuid te beschermen. De voedende crème herstructureert en versterkt de huidbarrière, waardoor ze minder doorlatend wordt en dus minder kwetsbaar voor allergenen. Hoe meer de huid wordt gehydrateerd, hoe minder frequent de opstoten zullen zijn.

Eczeemletsels veroorzaken intense jeuk, waardoor je kind zich al snel ongemakkelijk zal voelen. Door te krabben ontsteekt de kwetsbare huid, zodat de letsels trager en moeilijker genezen. Het risico op infecties wordt ook groter. Een product tegen de jeuk kan je kind dan ook echt helpen. Atoderm SOS Spray van Bioderma biedt onmiddellijk verlichting en vermindert langdurig de prikkel om te krabben. Het product is geschikt voor zuigelingen en verlicht regelmatige of tijdelijke jeuk.

Kleding

De ideale stof voor een atopische huid is katoen, want dat is van nature zacht en niet irriterend. Deze stof verdient de voorkeur voor de kleertjes van je baby, maar ook voor je handdoeken en badjassen. Vermijd ruw of prikkend textiel, synthetische stoffen, wollen truien op de huid of donsdekens die jeuk veroorzaken. Kies voor badhanddoeken in zachte badstof of microvezel.

Voor het wassen van textiel gelden een paar eenvoudige regels. Gebruik niet te veel wasmiddel, want dat bevat vaak ook stoffen die epidermale irritaties bevorderen. Geef de voorkeur aan een hypoallergeen vloeibaar wasmiddel zonder parfum of essentiële oliën, op basis van zeep of zeepvlokken. Spoelen is van groot belang om alle sporen van het wasmiddel te verwijderen. Stel dus gerust twee spoelcycli per wasbeurt in. Wasverzachters zijn absoluut te vermijden, omdat ze de huid irriteren.

Het huis

Pak stof en huisstofmijt in vast tapijt, vloerkleden en gordijnen aan. Dat doe je het best met een stofzuiger, want bezems en veren stoffers verplaatsen het stof gewoon. Stofzuig zo vaak mogelijk, vooral als je huisdieren hebt!

Leg je kind te slapen in een kamer die elke dag wordt verlucht en waar de temperatuur maximaal 19 °C bedraagt. Door de verwarming ‘s winters wordt de lucht droger. Installeer daarom een luchtbevochtiger om een luchtvochtigheid van 55 tot 70% te behouden.

Voeding

Hoewel je kind alles mag eten, verergeren sommige voedingsmiddelen de symptomen van eczeem. Atopische dermatitis is geen voedselallergie, maar voedingsmiddelen die de zuurgraad van zweet beïnvloeden (te veel suiker) en een pro-inflammatoir effect hebben (slechte vetten), maken de aandoening erger. Beperk de hoeveelheid suikers en kies voor goede vetten zodra je kind twaalf maanden wordt en nieuwe, andere voeding krijgt. De meeste exotische vruchten en noten worden ook afgeraden: kiwi, mango, papaja, kastanjes, pinda’s, pistachenoten, hazelnoten, enz.

Zonlicht

De uv B-stralen van de zon hebben een gunstig effect op de huid, maar je mag niet overdrijven. Om de huid van je kind gezond te houden, is blootstelling aan de zon essentieel. Gebruik wel altijd een geschikte beschermingsfactor van SPF 50+. Het assortiment Photoderm KID van Bioderma is ideaal voor de kwetsbare kinderhuid. De producten beschermen het huidoppervlak tegen uv A- en uv B-straling, maar hebben ook een inwendige biologische werking. Breng het zonneproduct regelmatig opnieuw aan en blijf in de schaduw tijdens de warmste uren van de dag.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby