Babyboom
Babyboom
Baby

Door diversificatie in zijn voeding leert je kind nieuwe smaken ontdekken

4 min
Voeding
Baby

Door diversificatie in zijn voeding leert je kind nieuwe smaken ontdekken

4 min
Éveil, Santé
‘Beetje’ bij ‘beetje’ ontdekt je baby nieuwe voeding die hem de nodige bouwstenen aanlevert voor een goede ontwikkeling. Voedingsdiversificatie is een belangrijke fase in het leven van je baby en neemt meerdere maanden in beslag.

Hoewel de WHO aanbeveelt om tot de leeftijd van 6 maanden enkel borstvoeding te geven, mag je reeds vanaf de leeftijd van 4 of 5 maanden en in overleg met de kinderarts geleidelijk meer variatie in de voeding van je baby brengen als hij hier klaar voor is.

Vanaf welke leeftijd mag je meer variatie in baby’s voeding brengen ?

Om het risico op allergieën te beperken, is het raadzaam geen nieuwe voeding aan te bieden voordat je baby 4 maanden oud is. Je start best wel vóór de leeftijd van 6 maanden, omdat vanaf die leeftijd melk alleen niet langer volstaat om in de voedingsbehoeften van je baby te voorzien.

Van zodra je baby klaar is om met een lepeltje te eten, bied je hem naast moeder- of zuigelingenmelk ook vaste voeding aan. Van dan af breng je steeds meer variatie in de voeding van je baby, waarbij je je wel houdt aan de aanbevelingen van de gezondheidsdeskundigen, die het risico op voedselintoleranties en -allergieën tot een minimum moeten beperken. Tot de leeftijd van ongeveer 1 jaar blijf je je baby nieuwe voedingsmiddelen aanbieden.

Deze diversificatie is noodzakelijk opdat je kleintje alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt voor zijn groei en ontwikkeling. 

Hoe begin je eraan?

Je start met eenvoudige, licht verteerbare voeding. Idealiter is dit één soort fruit of groente per keer, zodat eventuele voedselallergieën of -intoleranties kunnen worden opgespoord. Groenten worden standaard gekookt en gemixt aangeboden, maar ook fruit kan je beter niet rauw maar in de vorm van een compote geven, wat het lichter verteerbaar maakt. De eerste lepelmaaltijd bestaat overigens vaak uit een fruitcompote die als tussendoortje wordt gegeven in de plaats van borstvoeding of een flesje.

In het begin geef je niet meer dan enkele lepeltjes. Je blijft deze maaltijd aanvullen met de gebruikelijke borstvoeding of een flesje, want melk blijft nog enkele maanden het basisingrediënt van het menu van je baby. Geleidelijk aan en naarmate je baby groeit, geef je meer vaste voeding. Maak je geen zorgen als je kleintje hier niet van bij het begin verlekkerd op is. Zolang je baby voldoende melk blijft drinken, is er tot de leeftijd van 6 maanden geen reden tot paniek. 

Zodra je baby de eerste voedingsmiddelen goed verdraagt, kan je langzaam weer nieuwe voeding aan zijn menu toevoegen, zoals granen en zetmeelrijke producten. Op een later tijdstip, doorgaans vanaf de leeftijd van 6 maanden, vul je zijn menu aan met vlees, vis of eieren. 

Met een aantal voedingsmiddelen wacht je beter totdat je baby 1 jaar oud is, zoals gewone en niet voor baby’s samengestelde zuivelproducten, zeevruchten, noten en andere schaalvruchten, plus voedingsmiddelen die veel suiker of zout bevatten.  

Nieuwe smaken en texturen

Naarmate je baby groeit en tandjes krijgt, mag ook de textuur van de voeding van je baby mee evolueren. Van zodra hij 6 maanden oud is, geef je hem met de mixer fijngemaakte puree en compote. Vanaf de leeftijd van 8 maanden is hij klaar voor gekookte en fijngeprakte puree en rond de leeftijd van 1 jaar mag je starten met kleine malse groente- en fruitstukjes. 

Een andere manier om je baby te laten kennismaken met nieuwe texturen is het toevoegen van babygranen - zonder toegevoegde suikers of smaakstoffen - aan zijn flesje of groente-/fruitpapje.

Ontdek alle adviezen van een voedingsdeskundige om de voeding van jouw baby te diversifiëren:

« Home-made » of uit kleine potjes? 

Beide opties zijn oké zolang je maar kiest voor gezonde en voedzame producten, afgestemd op de leeftijd van je baby. Zowel babyvoeding uit een potje als huisbereide maaltijden hebben immers hun voor- en nadelen. Jouw voorkeur en situatie bepalen wat de beste formule voor jou en je baby is. 

Huisbereide maaltijden, gemaakt van verse, natuurlijke ingrediënten, zijn gezond en je bepaalt zelf de textuur en smaak ervan, zodat je ze perfect kan afstemmen op de voorkeuren van je baby. De bereiding ervan vraagt echter tijd, de ingrediënten moeten goed op de behoeften van de baby worden afgestemd en het voedsel moet op een juiste manier gekookt en gemixt worden om het risico van verstikking of besmetting te voorkomen. 

Idealiter zorg je voor voldoende variatie in baby’s maaltijden zodat hij verschillende smaken leert kennen en waarderen. 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Baby Fruit Appel Banaan Aardbei
5.60
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Baby Fruit Appel Banaan Aardbei
5.60
Kopen
67%
Nestle
Baby Snack Puffy Puffs Banaan Aardbei
1.89
Kopen
Nestle
Sunny Fruits 8x
12.88
Kopen
En nog meer ...
Voeding