Babyboom
Babyboom
Baby

Eczeem bij baby's: alarmsignalen

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Eczeem bij baby's: alarmsignalen

2 min
Éveil, Santé

Hoe eczeem herkennen?

Zuigelingeneczeem, ook bekend als atopische dermatitis, is een vrij veelvoorkomende huidziekte die we bij bijna één op de tien kinderen zien. Deze ontstekingsziekte duikt op bij kindjes tussen de 3 maanden en 2 jaar en evolueert met opstoten. Ze verdwijnt meestal op volwassen leeftijd. Typische kenmerken? Een droge huid, ook buiten de opstoten van eczeem, en rode vlekken vergezeld van pukkeltjes, waardoor de huid van je kind er ruw uitziet. Deze rode vlekken veroorzaken ernstige jeuk. Als je kindje nog heel klein is, gaat de jeuk waarschijnlijk gepaard met rusteloosheid, slaapproblemen of meer huilbuien dan normaal.

Deze pukkeltjes veranderen in fijne blaasjes die uiteindelijk barsten (en waar dan een doorschijnende vloeistof uitsijpelt). Na deze fase komen er geelachtige korsten op de vlekken. De perioden met opstoten duren soms lang, soms kort, en worden afgewisseld met perioden van 'remissie' (zonder eczeem).

De plaats van de eczeemplaques varieert naargelang de leeftijd van het kind:

- Bij zuigelingen gaat het meestal om het gezicht: voorhoofd, wang, kin, behalve rond de ogen, neus en mond.

- Bij kinderen ouder dan 2 jaar vinden we de letsels hoofdzakelijk in huidplooien (nek, achter de oren, ellebogen, knieën), en op handen, polsen en enkels. Op de letsels wordt de huid vaak dikker. Armen en benen worden minder vaak aangetast.

Hoe eczeem verzachten?

Eczeem is niet te genezen, maar je kan wel het aantal opstoten en de intensiteit ervan verminderen en de pijn van je kindje verzachten met enkele voorzorgsmaatregelen:

- Smeer je kindje na zijn badje in met een kalmerende en voedende verzorging, vooral als zijn huid erg droog is. Om flare-ups te voorkomen, kan je je kindje dagelijks behandelen met Atoderm Intensive Baume, en dit vanaf de geboorte. Deze ultravoedende en herstellende behandeling bouwt de huidbarrière opnieuw op zodat ze er weer lange tijd tegen kan. Het product voedt de babyhuid intensief met lipiden en beschermt ze tegen agressies van buitenaf. Bovendien stopt deze uitermate verzachtende behandeling de jeuk en kalmeert ze de irritatie. Ze versterkt, voedt en kalmeert de huid van je kleintje voor een lange tijd.

- Verstuif bij plots eczeem en hevige jeuk de verzorgende Atoderm SOS Spray op de gebieden die jeuken. Deze eenvoudig aan te brengen emulsie in sprayvorm kalmeert de jeuk en irritatie van je kind, waardoor het zich meteen beter voelt. Na slechts 60 seconden brengt deze spray al langdurige verlichting (tot 6 uur).

 

Eczeem of atopische dermatitis is een ontstekingsziekte die over het algemeen van genetische oorsprong is; meestal zit het in de familie. Als jouw familie een voorgeschiedenis van astma, hooikoorts of eczeem heeft, is de kans groter dat je kind deze aandoening ook ontwikkelt. Door die erfelijke aanleg speelt de atopische huid niet langer haar rol van bescherming tegen het milieu en agressies van buitenaf. De in de omgeving aanwezige allergenen lokken dus een reactie uit bij contact met de huid: eczeem.

Na verloop van tijd leer je vrij goed met deze aandoening omgaan en begrijp je het oorzaak-gevolgverband. Je herkent de alarmsignalen en weet wanneer de huid speciale verzorging nodig heeft om complicaties te voorkomen en begrijpt dat de huid ook in de periodes tussen twee opstoten dagelijks preventieve verzorging nodig heeft.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby