Babyboom
Babyboom
Zwanger

Het zwangerschapsmasker : alles wat je hierover moet weten

2 min
Schoonheid
Zwanger

Het zwangerschapsmasker : alles wat je hierover moet weten

2 min
Éveil, Santé
Het zwangerschapsmasker, een veel voorkomende dermatologische aandoening tijdens de zwangerschap. Lastig, want er verschijnen vlekken op het gezicht van de zwangere vrouw.

Een zwangerschapsmasker, wat is dat eigenlijk?

Het zwangerschapsmasker, ook wel chloasma of melasma genoemd, wordt gekenmerkt door het verschijnen van bruine ""vlekken"", verdeeld over het gezicht (voorhoofd, slapen, kin, wangen, mond). Ze zijn meestal symmetrisch en regelmatig van vorm.

Waarom ontstaat zo’n zwangerschapsmasker?

Tijdens de zwangerschap is de stijging van de hormoonspiegels grotendeels verantwoordelijk voor de overproductie van melanine. Het is een pigment dat van nature in de huid aanwezig is en reageert op blootstelling aan de zon en veroorzaakt hyperpigmentatie. Dit is hoe bruine of grijsachtige vlekken op het gezicht verschijnen. Een lage blootstelling aan de zon is voldoende om het te laten verschijnen.

Wanneer verschijnt het?

Het komt voor bij zwangere vrouwen en meestal tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Dit zwangerschapsmasker verschijnt vaak tussen de vierde en zesde maand van de zwangerschap, na blootstelling aan de zon.

Hoe kan je het zwangerschapsmasker  vermijden?

Je moet gewoon de juiste regels aannemen en je eraan houden. Bescherming tegen de zon is essentieel om het verschijnen van bruine vlekken op het gezicht te voorkomen. Het is daarom noodzakelijk om na te denken over het beschermen van uw huid, vooral het gezicht, totdat de baby is geboren. Een totale beschermindex 50+, regelmatig toegepast, zelfs zonder heel fel licht, is een effectieve oplossing. Tot slot, gebruik een hoed en een zonnebril!

Is het zwangerschapsmasker op welk huidtype toepasbaar?

Het is duidelijk dat vrouwen met een donkere huid er meer last van hebben dan vrouwen met een lichte huid.

Merk op dat dit fenomeen bij elke zwangerschap terugkeert. Met andere woorden, het zwangerschapsmasker is niet gerelateerd aan de allereerste zwangerschap.

Welke behandelingen en crèmes kan je gebruiken?

Het zwangerschapsmasker verdwijnt meestal na de bevalling, maar soms vervagen de vlekken pas zes maanden na de bevalling. Raadpleeg een dermatoloog als ze aanhouden. Die kan een depigmenterende crème voorschrijven.

Deze crème, op basis van vitamine A-zuur, bevat een corticosteroïde. Het gebeurt zelden dat de depigmenterende crème die alleen wordt gebruikt niet voldoende is om de vlekken te verwijderen.

Nog steeds een zwangerschapsmasker na de bevalling: wat kan je hieraan doen?

Zoals hierboven geschreven duurt het ongeveer zes maanden voordat het masker verdwijnt na de bevalling. Deze tijd is nodig om de hormonen terug te laten keren naar hetzelfde niveau van voor de zwangerschap.

Om dit fenomeen te voorkomen wordt het sterk aanbevolen om dagelijks een crème met zonbescherming te gebruiken. Als het zwangerschapsmasker na zes maanden aanhoudt, zoek dan een behandeling als u geen borstvoeding geeft.

Als de crèmes niet genoeg zijn, kunt u baat hebben bij een zachte peeling of zelfs een depigmenterende behandeling.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Schoonheid