Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe droge huid verzachten?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Hoe droge huid verzachten?

2 min
Éveil, Santé
Atopische dermatitis is een ontstekingsziekte die een op de vijf kinderen en drie op tien volwassenen treft. Kenmerkend zijn de extreem droge en jeukende huid. Vandaag de dag weten we al veel meer over de huidaandoening. Maar wat zijn de oorzaken en welke zijn de symptomen? En hoe kan je de ongemakken bij kinderen het best verlichten?

Symptomen

Atopische dermatitis of eczeem is een langdurige, jeukende huiduitslag met afwisselend periodes van verbetering en opvlammingen. Het is een ontstekingsziekte van de huid en de eerste symptomen verschijnen vaak in de eerste drie maanden na de geboorte.
Bij zuigelingen wordt de ziekte gekenmerkt door een zeer droge huid (xerose) over een groot deel van het lichaam (behalve de huidplooien en het zitvlak). Baby’s zijn vaak prikkelbaar en kunnen huilen omdat ze last van jeuk hebben.
Rond de 3 tot 6 maanden verschijnen rode, schilferige letsels. Soms scheidt de huid ook vocht af en verschijnen korstjes.
Dermatitis wordt meestal rond de leeftijd van 2 jaar opgemerkt, omdat de symptomen en het krabben verergeren; vooral in de plooien van de ellebogen en de knieën, onder de nek en oren en op de handen, polsen en enkels.
Bij een op twee kinderen verbeteren de symptomen, door het gebruik van aangepaste producten zoals die van het kalmerende gamma Uriage Xémose, en verdwijnt de huidaandoening voor de adolescentie.

De oorzaken

De oorsprong van deze huidaandoening is zelden bekend, maar vaak speelt genetische aanleg een rol.

Verschillende factoren kunnen de atopie uitlokken of verergeren:

  • Omgevingsfactoren zoals koude, hitte, vervuiling, allergieën en voedsel. Contact met bepaalde irriterende stoffen zoals zeep, detergenten, ruwe weefsels en zweet kunnen de symptomen verergeren.
  • Kinderziekten, neus-, keel- en ooraandoeningen of het doorkomen van de tanden.
  • Ook psychologische factoren zoals stress of vermoeidheid mogen niet over het hoofd gezien worden.

De atopische huidcyclus die bij de huidaandoening optreedt, wordt best zo goed mogelijk afgeremd. Het is een vicieuze cirkel van droge huid, aangetaste huidbarrière, allergenen die de huid kunnen binnendringen en ontsteken, wat kan leiden tot jeukaanvallen met het onvermijdelijke krabben tot gevolg.

Oplossingen

Eenvoudig, dagelijkse handelingen kunnen opvlammingen van eczeem bij zuigelingen voorkomen:

  • Vermijd tijdens de dagelijkse hygiëne te warm water, en gebruik voedende verzorgingsproducten zonder zeep. De kalmerende reinigingsolie van Uriage is ideaal voor de atopische huid: de voedende en verzachtende olie beschermen de huid tegen uitdroging. Dep baby’s huid grondig droog; niet wrijven.
  • Kies kleding die van nature zacht en niet irriterend is en was deze met Marseillezeep of wasmiddelen zonder wasverzachters.
  • Focus op evenwichtige voeding en vermijd bepaalde allergene voedingsmiddelen zoals pinda's of chocolade.
  • Vermijd materialen die stof of huismijt kunnen verzamelen; het zijn triggers voor allergieën. Lucht regelmatig baby’s kamer en was het beddengoed met Marseillezeep.
  • Bescherm goed tegen de kou.

Naast deze preventieve maatregelen, is het sterk aanbevolen om vanaf de geboorte een verzachtend crème te gebruiken. De Xémose oliebalsem van Uriage tegen het krabben verzacht meteen het jeukende gevoel en zorgt voor een langdurig comfort van de geïrriteerde huid. De unieke formule op basis van thermaal water van Uriage helpt ontstekingen te verminderen en de huidbarrière te herstellen en versterken.

De balsem, verrijkt met Karitéboter en Illipéolie, is ideaal om de huid te beschermen tegen ernstige droogte. De unieke textuur vormt een niet-vette beschermende film op de huid, die gedurende 48 uren voor langdurig comfort zorgt.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby