Babyboom
Babyboom
Zwanger

Zwangerschapsstriemen of striae, hoe kan je ze voorkomen?

2 min
Schoonheid
Zwanger

Zwangerschapsstriemen of striae, hoe kan je ze voorkomen?

2 min
Éveil, Santé
<p>Om zwangerschapsstriemen of striae te voorkomen, kan je al vanaf de derde of vierde maand crèmes beginnen te smeren op de meest gevoelige zones.

Zwangerschapsstriemen of striae, hoe kan je ze voorkomen?

Al vanaf de derde of vierde maand kan je crèmes beginnen te smeren op de meest gevoelige zones (buik, heupen, billen, borsten). Er bestaat hiervoor een hele reeks producten die te koop zijn bij de apotheker, parfumeries of kinderwinkels. Ook amandelolie kan hiervoor aangeraden worden. Het is heel wat goedkoper en even efficiënt. Vraag ook raad aan je gynaecoloog of aan je apotheker. Zij hebben soms zelfgemaakte producten die goedkoper zijn dan de grote merken. De bedoeling van deze crèmes is je huid soepel te houden. Deskundigen zijn het er nochtans niet over eens dat crèmes deze striemen zouden kunnen tegenhouden.

Wat zijn zwangerschapsstriemen?

Als tijdens de zwangerschap de elasticiteit van de huid sterk op de proef wordt gesteld, kan deze druk striemen of striae op de huid veroorzaken. Als de opperhuid wordt uitgerokken, breken de elastische vezels en het collageen in de lederhuid; dat is de tweede laag van de huid. De horizontale of verticale lijnen die als een soort littekens op de huid verschijnen zijn zwangerschapsstriemen. Deze strepen zijn eerst paarsrood en ontstoken en verbleken met de tijd om vervolgens te veranderen in witte en parelmoerkleurige lijnen die de kleur van de huid benaderen. Over het algemeen blijven de striae levenslang zichtbaar. Zwangerschapsstriemen kunnen tientallen centimeters lang zijn en 1,5 centimeter breed. De zones die het meeste risico lopen zijn: de buik, de borsten, de armen, de heupen, de dijen en de billen. Met andere woorden alle delen van je lichaam zijn blootgesteld aan gewichtstoename of -verlies.

Let in ieder geval ook op je gewichtstoename

Probeer ervoor te zorgen dat deze geleidelijk gebeurt want bruuske gewichtstoename kan het verschijnen van striemen in de hand werken. Bij een geleidelijke gewichtstoename zou de huid zich moeten kunnen oprekken zonder scheurtjes, maar sommige vrouwen hebben nu eenmaal een soepelere huid dan andere. Het is dus gedeeltelijk een erfelijke kwestie. Hoewel er heel wat tips bestaan om zwangerschapsstriemen te voorkomen, gaan sommige deskundigen ervan uit dat het bijna onmogelijk is. Als je bovenstaand advies opvolgt, bestaat er dus geen garantie dat je geen striemen krijgt. Je kan wel in ieder geval uitgaan van de regel: ‘Baat het niet, dan schaadt het ook niet.' Er bestaan ook bindweefselrekmassages waarbij de huid en het onderhuidse bindweefsel opgerekt wordt. Zo kan je voorkomen dat de huid en het bindweefsel scheuren. In de periodes dat je buik snel groeit, kunnen steunkousen en stevige beha zorgen voor tegendruk en zo de kans op strepen verkleinen.

Zwangerschapsstriemen of striae na je bevalling

Zij zijn zeer opvallend onmiddellijk na de bevalling (ze kunnen zelfs rood of paars zijn) maar ze vervagen stilaan, tot er nog kleine witte nerven overblijven. Stel ze vooral niet bloot aan de zon. Als ze blijven bestaan kan je best een dermatoloog raadplegen: die kan u verschillende behandelingswijzen aanraden (zalf met vitamine A, dermo-abrasie, esthetische chirurgie).

Je huid tijdens de zwangerschap

Hier lees je meer over het effect dat je zwangerschap op je huid heeft. Zwanger zijn doet een aantal maanden wonderen voor je rimpels. Lees er hier meer over!  

Bron: Gyn & Co

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.70
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.70
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
159.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Schoonheid