Babyboom
Babyboom
Baby

Huidproblemen herkennen bij je baby

3 min
Gezondheid van de baby
Baby

Huidproblemen herkennen bij je baby

3 min
Éveil, Santé
De huid van je baby is streelzacht, maar ook erg kwetsbaar! Zuigelingen en peuters krijgen vaak af te rekenen met dermatologische problemen. Een aandoening kan zich op verschillende manieren uiten: roodheid, vlekken, blaasjes of puistjes. Soms gaat ze gepaard met koorts of jeuk. Dermatitis, netelroos, luieruitslag ... allemaal ziektes die het gemunt hebben op de huid van je baby. De diagnose is niet altijd eenvoudig, maar er bestaan oplossingen om de symptomen te verlichten. Hierna vind je een overzicht van de belangrijkste huidproblemen bij de allerkleinsten.

Melkkorstjes

Seborroïsche dermatitis is een aandoening die heel vaak voorkomt bij zuigelingen. Ze verschijnt meestal tussen zes weken en drie maanden, in de vorm van gelige korstjes op de hoofdhuid, wangen en soms wenkbrauwen van je baby. De korstjes zijn niet pijnlijk en verdwijnen meestal spontaan. Om de aandoening tegen te gaan, kan je een verzachtende crème aanbrengen op je baby’s hoofdhuid voor je zijn haartjes wast met een milde shampoo.

Rode vlekken

Atopische dermatitis of eczeem treft bijna één op de vijf kinderen. Bij jonge kinderen (vanaf drie tot vier maanden) lokt deze chronische ziekte opstoten uit met rode en droge vlekken die erg jeuken. De vlekken komen vaak voor in het gezicht en in de plooien van de ledematen. Er verschijnen vochtblaasjes die vervolgens plaatsmaken voor korstjes. De laesies veroorzaken jeuk, waardoor je baby prikkelbaar wordt en niet goed kan slapen. Een crème kan de onaangename symptomen van een opstoot verlichten. Bepanthen® Eczema* zonder cortisone verlicht snel de roodheid en jeuk tijdens opstoten. Tussen de opstoten is het aangeraden om de kwetsbare, droge huid van je baby dagelijks hydrateren met een crème zoals BepanthenSensi® Daily Care. Deze crème beschermt, versterkt en hydrateert de huid. Atopische dermatitis geneest meestal spontaan tijdens de kindertijd.

Luieruitslag

Zijn de billetjes van je baby rood, warm en geïrriteerd? Dan heeft hij ongetwijfeld luieruitslag. De uiterst dunne babyhuid is gevoelig en reageert op contact met vocht (urine, ontlasting) en irriterende stoffen (vochtige doekjes of reinigingsproducten). Wrijving van de luier of te strakke kleding irriteert de billetjes ook. Hierdoor gaat je baby zich ongemakkelijk voelen: hij wordt prikkelbaar en rusteloos. Zijn slaap wordt vaak onderbroken. Door de eerste symptomen onmiddellijk te behandelen, blijven roodheid en irritaties onschuldig en beperkt. Breng bij de eerste tekenen van roodheid Bepanthol® Babyzalf aan. De zalf vormt een film die de babyhuid kalmeert en beschermt.

Huiduitslag en koorts

De uitslag kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om virale ziektes zoals waterpokken, mazelen, roseola, impetigo of hand-voet-mondziekte. Andere mogelijkheden zijn gordelroos of een bacteriële ziekte zoals roodvonk. Plots verschijnen er puistjes, roodheid of bultjes over het volledige lichaam of op een deel ervan.

Meestal houdt een virale uitslag drie tot vier dagen aan. Bij waterpokken is dit twee tot drie weken. Sommige ziektes zijn besmettelijk en vragen bijzondere aandacht. Hoe dan ook moet elke uitslag met koorts zorgvuldig worden onderzocht. Een bezoek aan de kinderarts is dan ook nodig.

Andere huidziektes

Baby’s blijven niet gespaard van dermatologische aandoeningen. Net zoals volwassenen kunnen ze last hebben van acne. Babyacne is meestal niet ernstig, maar kan wel huidletsels op het gezicht veroorzaken. Andere ziektes zoals chronische urticaria of psoriasis hebben een negatieve invloed op het dagelijks functioneren: ze veroorzaken jeuk en pijn en hebben een impact op de levenskwaliteit.

 

Neem foto’s en noteer de datum zodra de uitslag verschijnt. Dit maakt het voor de arts gemakkelijker om een diagnose te stellen en het verloop van de ziekte te volgen. Knip de nagels van je kind kort, zodat er geen krabwondjes ontstaan. Zo voorkom je blijvende littekens of verspreiding van de uitslag.

 

*Bepanthen® Eczema is een medisch hulpmiddel. BepanthenSensi® Daily Care en Bepanthol® Babyzalf zijn cosmetica.

 

L.BE.MKT.11.2019.5732

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby