Babyboom
Babyboom
Baby

Je baby heeft last van eczeem

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Je baby heeft last van eczeem

2 min
Éveil, Santé

Wat is eczeem en hoe herken je het?

Eczeem is een chronische huidaandoening, gekenmerkt door een ontsteking van de huid waarbij vooral roodheid, schilfering en jeuk optreden. De huidaandoening wordt gekenmerkt door een afwisseling van opstoten en eczeemvrije periodes van variabele duur. Eczeem wordt ook wel atopische dermatitis genoemd.

Deze aandoening kan ook voorkomen bij kinderen onder de twee jaar en de ernst ervan verschilt van kind tot kind en naargelang de opstoten.
Kinderen met atopisch eczeem hebben een zeer droge huid met plekken die over het algemeen jeuk veroorzaken. Tijdens een opstoot raken deze zones ontstoken en verschijnen er rode plekken, gevolgd door schilfers en blaasjes die vocht kunnen afscheiden waarna ze tot korstjes opdrogen. Bovendien kunnen er door het krabben wondjes ontstaan die kunnen gaan bloeden en zo een infectie kunnen veroorzaken.
Bij baby's worden vooral de handen, het gezicht, de hals, de ellebogen en de knieholten getroffen.

Hoe ontstaat eczeem bij baby's?

Wanneer jouw baby aan eczeem lijdt, betekent dit dat de beschermende barrière van zijn huid nog niet optimaal werkt. Zijn huid is droger en bijgevolg gevoeliger voor infecties. Allergenen kunnen er veel gemakkelijker in doordringen, wat de situatie kan verergeren.
We spreken bij deze kinderen over een atopisch terrein wanneer ze overgevoelig zijn voor bepaalde omgevingselementen die zich tot allergenen kunnen ontwikkelen en zo buitenproportionele huidreacties kunnen veroorzaken. Het gaat hierbij om pollen, huisstofmijt, maar ook om bepaalde voedingsstoffen en temperatuurverschillen, ...

Bovendien is erfelijkheid een belangrijke factor bij de ontwikkeling van deze huidaandoening; tal van baby's met eczeem hebben hiervoor een genetische aanleg.

Oplossingen om opstoten te verlichten en te voorkomen

Het is raadzaam om vanaf de geboorte dagelijks een aangepaste hydraterende crème te smeren om opstoten te voorkomen. BepanthenSensi® Daily Care (cosmeticum) is een intensief hydraterende crème die de huid van je baby een complete bescherming biedt. Deze crème, verrijkt met prebiotica, helpt bij het versterken van de natuurlijke afweer van de huid en houdt de huid soepel, gezond en beschermd. Er werd aangetoond dat bij dagelijks gebruik van BepanthenSensi® Daily Care kinderen minstens 3 maanden opstootvrij waren.

Het is ook aanbevolen om vanaf de eerste tekenen van eczeem (licht tot matig eczeem) een verzachtende anti-jeukcrème te gebruiken. Bepanthen® Eczema (medisch hulpmiddel) zonder cortisone verlicht snel jeuk en roodheid veroorzaakt door huidirritaties zoals eczeem, droogheid of allergische reacties, zoals zonneallergie. De crème kan door het hele gezin gebruikt worden: baby's, kinderen en volwassenen, waaronder ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Enkele eenvoudige dagelijkse handelingen, zoals een goede dagelijkse hygiëne, kunnen opstoten van eczeem voorkomen. Vermijd te warm badwater, gebruik producten zonder zeep voor baby's en droog de huid goed af zonder te wrijven. Geef de voorkeur aan katoenen kleding en was deze met een neutrale zeep zonder wasverzachter.

Verlucht regelmatig de kamer van je baby wanneer hij er niet is en was op vaste tijdstippen zijn knuffels.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby