Babyboom
Babyboom
Baby

Mama en baby met een droge huid: wat kun je doen?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Mama en baby met een droge huid: wat kun je doen?

2 min
Éveil, Santé

Hoe herken je een droge huid?

De huid heeft een essentiële functie: ze beschermt je lichaam tegen externe agressieve factoren zoals warmte, koude, vervuiling, wind ... Bovendien wordt ze door de jaren heen gevoeliger en verzwakt haar beschermende barrièrefunctie. We dragen er dus best goed zorg voor! Om je huid gezond en de beschermende functie intact te houden, moet je ze dagelijks voldoende hydrateren.

Een babyhuidje is dunner en vervult die barrièrefunctie nog niet zo goed als die van een volwassene. Een paar weken na de geboorte produceert een pasgeboren baby immers geen talg meer en dit tot de adolescentie (wanneer de talgklieren opnieuw worden geactiveerd). Daarom hebben de allerkleinsten een kwetsbaardere huid, die vaak vatbaar is voor irritatie.

Trekt je huid erg, vooral na een douche? Dan is ze vast en zeker uitgedroogd. We spreken van een 'normale tot droge' huid als de huid een tekort aan vocht heeft, maar nog steeds over voldoende vetten beschikt. Dan moet je de huid rehydrateren.

Bij een baby met een droge huid zien we een lichte roodheid, jeuk of zelfs schilferige plekjes. Kies voor dagelijks gebruik voor huidverzorgingsproducten die veel vochtinbrengende stoffen bevatten. Een lichte crème zoals Bepanthol® Hydraterende crème is perfect. Het is niet nodig om een vette crème of zalf te gebruiken.

Een zeer droge of geïrriteerde huid veroorzaakt meer uitgesproken jeuk en we zien grotere gebieden van roodheid, sijpelende blaasjes, korstachtige letsels en soms ook zwelling.

In dit stadium is de 'zeer droge' huid niet alleen gedehydrateerd, maar heeft ze in de meeste gevallen ook een tekort aan vetten. In dit geval moet je een zalf kiezen die niet alleen vochtinbrengende stoffen, maar ook vette bestanddelen bevat, die het tekort aan vetten aanvullen om de huidbarrière te herstellen. Bepanthol® Beschermende Zalf is het ideale product voor dit soort huidtype. Deze beschermende zalf kun je gebruiken voor het hele gezin, ook voor zuigelingen.

Steeds meer mama’s kiezen ervoor om de naam van zoon of dochter te laten vereeuwigen op hun lichaam door een tatoeëerder. Ook de geboortedatum van het kind of een tekening waarin het gezichtje of de voetjes van hun baby verwerkt zijn, wordt vaak gevraagd in de tattoo shop. Laat geen tattoo zetten tijdens de zwangerschap.  Na het plaatsen van de tattoo kan je je getatoeëerde huid beschermen met Bepanthol® Beschermende Zalf.

De droge huid van je baby verzorgen

Als de huid van je baby droog of heel droog is, zorg je waarschijnlijk al voor de dagelijkse hydratatie met de juiste producten. Hierbij enkele tips om je baby's en/of je eigen droge huid te verzorgen en te kalmeren:

  • Geen dagelijks badje voor een baby met een droge huid: om de dag of twee dagen.
  • Om de huid van je baby zacht te houden, vermijd je best synthetische materialen of wol. Kies voor 100 % katoenen stoffen: ondergoed, kleding, badcapes, handdoeken, ...
  • Was al je baby's kleding, luiers en knuffeldoekjes met een hypoallergeen wasmiddel speciaal voor baby's. Gebruik weinig wasmiddel, spoel goed uit en vermijd wasverzachter.
  • Gebruik hygiëneproducten en verzorgingsproducten die zijn aangepast aan een droge en zeer delicate huid.
  • Laat een baby niet in de zon! Zijn huid heeft een speciale, hoge beschermingsfactor nodig die de beste garanties op
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby