Babyboom
Babyboom
Baby

Mijn baby heeft pukkeltjes door de warmte. Hoe verzorg ik dat?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Mijn baby heeft pukkeltjes door de warmte. Hoe verzorg ik dat?

2 min
Éveil, Santé
<p>Rode pukkeltjes, witte pukkeltjes. Wat is het verschil? En hoe verzorg je ze best?

Stel je voor... Je bent nog maar net enkele weken op de wereld. Telkens als je je kleine ogen openslaat, zijn er nieuwe indrukken te verwerken. Zoveel kleuren, zoveel mensen, er is zoveel te zien... Kleine kinderen moeten al die indrukken kunnen verwerken. Als het je baby teveel wordt, kan dit zich uiten in onrust en huilen, maar het kan ook de oorzaak zijn van vlekjes, schraalheid en roodheid.

Rode pukkeltjes

Kleine, rode pukkeltjes in het gezichtje van een pasgeboren baby wordt ook wel zuigelingenacné genoemd. Oorzaak is waarschijnlijk het overdragen van hormonen van de moeder op de baby vlak voor de bevalling. Behandeling is niet nodig. Bij warm weer kunnen kleine rode bultjes of blaasjes op de huid ontstaan (warmte-uitslag). Dit zijn verstopte poriën van de zweetklieren. Ook deze pukkeltjes verdwijnen vanzelf.

Witte pukkeltjes (Milae)

Door onvolgroeide zweetkliertjes kunnen kleine witte pukkeltjes ontstaan op de neus en de kin van je kindje. Dit zijn verstopte poriën. De pukkeltjes verdwijnen doorgaans na één tot twee maanden vanzelf. Het is beter geen babyverzorgingsproducten te gebruiken.

Schilfers en korstjes in baby’s haar (Berg)

Vanaf de eerste paar weken na de geboorte kan het kindje wasachtige schilfers op de hoofdhuid krijgen. De huid eronder is rood. Dit wasachtige laagje heet berg en beschermt volgens sommige theorieën het gevoelige hoofdje tegen teveel indrukken van buitenaf.

Berg is onschadelijk en verdwijnt vanzelf, meestal binnen het eerste levensjaar. Het zachtjes masseren van de hoofdhuid met een natuurlijke intensief verzorgende olie (bv. Calendula Iedere Dag Olie van Weleda) helpt de schilfertjes losmaken, waarna je ze met een kam kunt weghalen. De olie verzorgt tevens het kwetsbare huidje.

Uitslag rond het mondje

Contact met voedsel en speeksel (kwijl) kan uitslag rond de mond veroorzaken. Maak het gezichtje van je kindje altijd goed schoon na het voeden en nadat hij iets heeft teruggegeven.

Bron info: Weleda. Weleda is de langst bestaande producent van natuurlijke verzorgingsproducten (°1921), waarvan Arnica Massageolie of de Calendula Babyserie wellicht het meest bekend zijn. Calendula Iedere Dag Olie is een verzorgingsproduct op basis van sesamzaad en Calendula-extracten. Je kan het online kopen op www.kleinezebra.com.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby