Babyboom
Babyboom
Baby

Ons huisdier is dood

2 min
Familie
Baby

Ons huisdier is dood

2 min
Éveil, Santé

De levensverwachting van onze huisdieren is vaak kort. Katten en honden leven ongeveer 12 à 14 jaar en hamsters leven maar ongeveer 2 jaar. Zoals mensen, kunnen huisdieren ziek worden, een ongeval hebben, worden ze oud en gaan ze op een dag dood.

Als je kind een huisdier heeft, wordt het dus onvermijdelijk vroeg of laat geconfronteerd met de dood van zijn beste vriendje. Voor vele kinderen is dit trouwens het eerste contact met de dood.

Is het daarom beter om geen huisdier te nemen om je kind dat verdriet te besparen? Neen, want je kind kan toch iets leren uit deze ervaring.

Eigenlijk is het goed om met je kind al eens te hierover te spreken voor het met de dood van het huisdier geconfronteerd wordt. Leg bv. uit dat jullie hond nu toch wel oud begint te worden en dat jullie uiteindelijk ook afscheid van hem zullen moeten nemen. Als je een kat hebt, kan je uitleggen dat er heel wat katten zijn die door auto's overreden worden...

Als het dier erg ziek is, stel je kind dan voor om zich voor te bereiden en al afscheid te nemen. Als het dan echt zover is, heeft het geen zin om iets te verzinnen in de hoop je kind verdriet te besparen. Vertel gewoon de waarheid.

Je kind zal je waarschijnlijk vele vragen stellen in de aard van :"Hoelang zal hij dood zijn?" "En jij, ga jij ook ooit dood?". Probeer op dat moment goed naar je kind te luisteren en eenvoudig en beknopt te antwoorden. Zo zal het zijn verdriet sneller kunnen verwerken en de dood als een natuurlijke gebeurtenis kunnen beschouwen.

De vraag die zich meestal stelt na het overlijden van een huisdier, is of er al dan niet een ander huisdier wordt gekozen. Hoewel een nieuw huisdier je kind kan helpen zijn verdriet te verwerken, is het toch verstandig de dingen niet te overhaasten om je kind eerst wat tijd te gunnen. Het zal even duren voor je kind echt beseft dat zijn vriendje niet meer terugkomt.

Het zou kunnen dat je kind nog de behoefte voelt om naar foto's te kijken, een tekening te maken van het overleden huisdier voor het zich aan een nieuw huisdier kan hechten.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie