Babyboom
Babyboom
Baby

Overdraagbare ziektes van huisdier op kind

2 min
Familie
Baby

Overdraagbare ziektes van huisdier op kind

2 min
Éveil, Santé

Ieder huisdier houdt een medisch risico in omdat een huisdier sommige ziektes kan overdragen op de mens. Er zijn bijna 150 ziektes die overdraagbaar zijn van dier op mens. Deze ziektes worden "zoönose" genoemd.

Een paar voorbeelden:

Toxoplasmose

De meest voorkomende zoönose is toxoplasmose, waarbij de kat de belangrijkste vector is. Als deze ziekte van een kat wordt overgedragen op een zwangere vrouw, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. De parasiet die de foetus bereikt, kan verschillende misvormingen veroorzaken.

Kattenkrabziekte

Kattenkrabziekte, een zoönose die via een krab van een besmette kat op mensen wordt overgebracht, heeft als belangrijkste kenmerk een lymfklierzwelling. Ook roodheid kan voorkomen. Meestal leidt deze ziekte spontaan tot herstel.

Vlooien

Vlooien zijn parasieten die bloed zuigen bij de persoon op wie ze zich bevinden. Het zijn beweeglijke bruinzwarte insekten die huidirritatie en/of jeuk veroorzaken. Sommige soorten kunnen ziekten overbrengen.

De beste preventie is ongetwijfeld een goede opvolging van het dier door de dierenarts. Hij zal je uitleggen welke hygiënemaatregelen je dagelijks moet nemen om je te beschermen tegen ieder risico op besmetting.

We kunnen je alvast een paar basisregels geven:

  • Was altijd goed je handen en de handen van je kinderen na contact met een huisdier.
  • Behandel je hond of je kat systematisch met een wormverdrijvend middel en een anti-vlooienmiddel. Een behandeling tegen wormen is heel belangrijk omdat sommige wormen op de mens overgedragen kunnen worden en ook op het kind dat niet altijd goed oplet.
  • Maak iedere dag de omgeving van je huisdier goed schoon. Als je een aquarium hebt, gebruik dan handschoenen om het water te verversen. Werp het vuile water in het toilet en zeker niet in de gootsteen want daar zou het je afwas kunnen besmetten.

De meest kwetsbare personen zijn oudere mensen, kinderen en mensen met een verzwakte weerstand. Toch is het raadzaam dat iedereen die een huisdier heeft preventief deze basisregels voor hygiëne respecteert.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie