Babyboom
Babyboom
Baby

Welk huisdier kiezen voor je kind?

5 min
Familie
Baby

Welk huisdier kiezen voor je kind?

5 min
Éveil, Santé

Geraak je er maar niet uit welk huisdier het best bij jullie gezin past? Een lieve pup of een schattig poesje? Of misschien wel een konijn, hamster, vis of vogel? Ons overzicht brengt vast raad.

Het ideale huisdier kiezen is een complexe beslissing. Net daarom is het geen slecht idee om vooraf enkele belangrijke afwegingen te maken: hoeveel tijd kan en wil je spenderen aan een huisdier en de verzorging ervan? Heb je genoeg ruimte (binnen en/of buiten) voor een dier? Ben je vaak afwezig? Wat mag het allemaal kosten?

Hond als huisdier

 • Houdt jouw kind van rennen en ravotten en ontfutselt het je zo nu en dan een lekker snoepje? Dan is een hond zijn ideale bondgenoot.
 • Voor kinderen die zich sterk aan iemand hechten is een hond de perfecte speelkameraad. Een hond laat zich africhten en is altijd blij als hij je ziet. Hij wordt niet voor niets de ‘beste vriend van de mens' genoemd.
 • Bedenk wel, dat honden over het algemeen minstens 10 jaar oud worden, van alle huisdieren de meeste zorgen vragen en kosten met zich mee brengen. Ze hebben bovendien een zeer consequente opvoeding nodig.

Beloftes van de hond dagelijks te voeden en uit te laten worden vaak snel weer gebroken. Zelfs door het kind met de beste bedoelingen. Het is dus van groot belang dat je de keuze voor een hond goed overweegt.

 • Laat een baby of klein kind verder nooit alleen met een huisdier. Je kunt niet voorzichtig genoeg kunt zijn wanneer het gaat om de veiligheid van je kind in de omgang met een hond. Zelfs een hond die geleerd heeft van kindvriendelijk te zijn, kan en zal bijten in omstandigheden die in de ogen van de hond daartoe aanleiding hebben gegeven.

Kat als huisdier

 • Niets gezelliger dan het zachte, kalmerende gespin van een poes. Miauw.
 • Ideaal voor kinderen die graag zorgen voor een dier, maar het niet erg vinden dat het beestje vaak haar eigen gang gaat. In tegenstelling tot een hond hoef je een poes niet uit te laten of op te voeden. Maar als je heel consequent bent, kan je een kat wel leren wat mag en wat niet. Bovendien heb je met een kat nooit muizen in huis.
 • Is je kind allergisch aangelegd, dan is de kans groot dat het ook allergisch is voor katten. Dan is een kat als huisdier nemen echt geen goed idee.
 • Ook voor katten geldt dat je kleine kinderen best niet alleen met ze laat. Kinderen bedoelen het aaien en staartje trekken vaak niet slecht, maar wanneer een kat vindt dat iemand te ver gaat, kan ze lelijk uithalen met haar scherpe klauwen.

Vis als huisdier

 • Oké, ze spugen hun voer uit en zwemmen rond in hun eigen afval, maar het gebeurt wel allemaal achter glas!
 • De populaire goudvis is het ideale huisdier voor beginners. Ze worden al snel een paar jaar oud in een vissenkom of aquarium gevuld met koud water. Verwarming en filter zijn overbodig.
 • Vissen zijn mooi om naar te kijken en je moet ze enkel voederen. Contact met ze maken kan je nauwelijks, maar vaak weten ze wel wanneer het voedertijd is. Je kind leert zo op een eenvoudige manier de basisbeginselen van dierenverzorging.

Vogel als huisdier

 • Vogels maken vaak een puinhoop van hun kooi, zoals rocksterren van een hotelkamer, maar kleine muziekliefhebbers houden van hun melodietjes.
 • Vogels zijn het ideale huisdier voor de echte kleine dierenliefhebbers: ze zijn kleurrijk, speels en sociaal. Populair zijn de kanarie en parkiet. Parkieten kan je tam maken en zelfs leren praten. Allen vraagt dit veel tijd en geduld, wat niet voor alle kleintjes weggelegd is.
 • Parkieten zijn echte gezelschapsdieren. Als je weinig tijd hebt om de vogel extra aandacht te geven, kun je beter een koppeltje nemen.
 • Let wel: vogels kunnen tot wel twintig jaar oud worden. Koop ze dus niet in een spontane opwelling.

Konijn als huisdier

 • Hun hoog knuffelgehalte maakt konijnen tot een gewild huisdier. Net zoals elk ander huisdier heeft een konijn aandacht en verzorging nodig en geniet het van knuffelen en strelen.
 • Maar konijnen zijn ook gevoelige dieren die je best rustig benadert. Ze zijn dus niet meteen het ideale huisdier voor drukke kinderen. Ook al zien ze eruit als een knuffelbeer, toch worden ze niet graag vastgehouden of rondgedragen. Rustig aaien is dus de boodschap.
 • Bedenk ook dat een konijn een relatief groot hok nodig heeft waarin hij minstens drie sprongen kan maken. Hij strekt ook graag eens zijn pootjes buiten het hok, maar laat hem binnen wel nooit alleen, want een konijn probeert aan alles te knagen.

Knaagdier als huisdier

 • Hamsters, woestijnmuizen, muizen, tamme ratten en cavia's: klein, zacht, onschuldig en slim. Knaagdieren vragen zorg en aandacht, maar niet meer dan een kind kan opbrengen.
 • Het ideale huisdier voor families die nog niet klaar zijn voor een kat of een hond. Het geeft ook niet dat jullie er overdag niet zijn, want deze nachtdiertjes slapen dan gewoon.
 • Bedenk wel dat je hun kooitje regelmatig zal moeten verversen, want de geurtjes die ze achterlaten zijn niet bepaald parfums...

Hamsters

Heb je al eens gezien hoe ze hun wangzakken volproppen of als een gek in een rad blijven lopen? Bijzonder grappig. In tegenstelling tot de meeste andere knaagdieren is de hamster een solitair beest: dus één dier per kooi om vechtpartijen te vermijden.

Woestijnratten of gerbils

Woestijnratten houdt je best per twee en in tegenstelling tot hamsters zijn ze ook overdag actief, wat ze erg geschikt maakt als huisdier. Omdat een gerbil een woestijndier is, produceert hij heel weinig urine, waardoor zijn kooi bijna nooit stinkt.

Muizen en tamme ratten

Sommige mensen griezelen bij de gedachte aan muizen en ratten, maar voor kinderen is het puur entertainment: altijd actie en leven in de kooi! Ook deze diertjes houd je best per twee of meer, want anders zijn ze eenzaam. Wel vaak het kooitje verschonen, want vooral muizen kunnen verschrikkelijk stinken.

Cavia's

Cavia's zijn lief, grappig en krijgen graag aandacht, maar met een kind in huis, is dat geen probleem. Omdat ze wat groter zijn dan hun soortgenoten, kunnen kinderhanden ze ook makkelijker hanteren.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie