Babyboom
Babyboom
Baby

Welke melk geef je baby?

3 min
Voeding
Baby

Welke melk geef je baby?

3 min
Éveil, Santé
Welke zuigelingenmelk is het best afgestemd op je baby’s leeftijd en voedingsbehoeften? Geen gemakkelijke vraag. We helpen je alvast een eindje op weg.

In een ideale wereld geef je je baby zo lang mogelijk borstvoeding. Als je echter beslist om dit niet (langer) te doen, geef je melk die afgestemd is op baby’s leeftijd en de gewenste voedingswaarde heeft.

 

Moedermelk is de ideale babyvoeding

Er bestaat niets beter dan moedermelk om je baby te voeden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft overigens als aanbeveling om baby’s uitsluitend te voeden met moedermelk tijdens de eerste 6 maanden. Doordat moedermelk zich op natuurlijke wijze aanpast aan de behoeften van de baby tijdens de borstvoedingsperiode, voldoet zij aan zijn specifieke behoeften. Moedermelk levert alle noodzakelijke voedingsstoffen voor de groei en ontwikkeling van de baby. Ze helpt ook zijn immuunsysteem en weerstand tegen allergieën te versterken. 

 

Waarom zuigelingenmelk ?

Als borstvoeding niet mogelijk is of stopgezet moet worden, krijgt baby zijn eerste flesjes. Een zuigelingenvoeding die speciaal is afgestemd op de voedingsbehoeften van jonge kinderen tot 3 jaar verdient dan de voorkeur, want vóór die leeftijd is het spijsverteringsstelsel van een baby nog onvoldoende volgroeid om koemelk of plantaardige melk voor volwassenen te verteren. 

Een zuigelingenmelk voor iedere leeftijd

Zuigelingenmelk bestaat er in twee vormen: ofwel koop je de melk gebruiksklaar ofwel moet je een poeder in water oplossen; de samenstelling ervan is steeds afgestemd op de verschillende voedingsbehoeften van een baby gedurende 3 leeftijdsperioden: 

  • Opvolgmelk, ook wel melk voor de tweede leeftijd genoemd, is bestemd voor baby's die klaar zijn voor meer variatie in hun voeding, meestal vanaf de leeftijd van 6 maanden. Opvolgmelk vormt een belangrijk onderdeel van baby’s voeding tijdens deze periode waarin hij voor het eerst kennismaakt met vast voedsel en levert voor de baby essentiële voedingsstoffen, waaronder ijzer en essentiële vetzuren. Er bestaat overigens ook opvolgmelk met een speciale samenstelling ter aanvulling van moedermelk, zoals NAN Evolia 2.
  • Groeimelk is geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden en wordt aanbevolen tot de leeftijd van 3 jaar, omdat kinderen dan nog in volle ontwikkeling zijn en een extra hoeveelheid essentiële voedingsstoffen nodig hebben, zoals ijzer, zink, vitamine A, C en D, en calcium.

 

Als de baby bijzondere noden heeft

Biologische zuigelingenvoeding voldoet aan dezelfde eisen als klassieke zuigelingenvoeding, met dat verschil dat de bestanddelen ervan biologisch geproduceerd zijn. Geen enkele zuigelingenmelk mag overigens schadelijke stoffen bevatten zoals pesticiden, nitraten en kleurstoffen. Je mag dan ook gerust zijn: de regelgeving voor babyvoeding is zeer streng. 

 

Alternatieve melk- en andere dranken zijn geen goed idee

En wat met alternatieve melk of drankjes in de plaats van koemelk, zoals geitenmelk, paardenmelk, ezelinnenmelk, schapenmelk, enz. maar ook plantaardige dranken op basis van soja, amandelen, haver, enz.? Zij werden niet speciaal samengesteld voor baby's en zijn niet geschikt voor jonge kinderen, laat staan voor baby's, bij wie ze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Als alternatief voor deze dranken voor volwassenen kan vanaf de leeftijd van één jaar worden gekozen voor een zuigelingendrank op basis van granen of peulvruchten. Maar vraag altijd advies aan je arts of kinderarts voordat je je kind dergelijke producten te drinken wil geven.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
NAN
OPTIPRO 1 6x500ml
15.60
Kopen
En nog meer ...
Voeding